Είναι πιθανό να έχετε συναντήσει αρκετές φορές τους όρους “alpha”, “beta”, ή και “development” build όταν αναζητάτε πληροφορίες σχετικά με κάποιο λογισμικό. Τι σημαίνουν λοιπόν αυτές οι λέξεις;
Η κάθε εταιρία και ο κάθε προγραμματιστής που βγάζουν στην κυκλοφορία κάποιο λογισμικό, είτε είναι εφαρμογή, είτε πρόγραμμα, είτε ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα, χωρίζει τις εκδόσεις του σε τρεις κατηγορίες:
- Τις stable εκδόσεις, οι οποίες είναι οι σταθερές κυκλοφορίες, που έχουν τεσταριστεί πολλαπλές φορές, δεν περιέχουν σφάλματα και προβλήματα και προορίζονται για τους απλούς και καθημερινούς χρήστες.
- Τις beta εκδόσεις, οι οποίες είναι οι εκδόσεις που βρίσκονται στο στάδιο δοκιμών και διορθώσεων, πριν καταλήξουν να γίνουν και αυτές stable και να διατεθούν στο ευρύ κοινό. Συνήθως αυτές οι εκδόσεις προορίζονται για προγραμματιστές που μπορούν να εντοπίσουν σφάλματα και προβλήματα, ή για enthusiasts που απλά δεν μπορούν να περιμένουν την stable έκδοση.
- Τις alpha / development εκδόσεις, οι οποίες προορίζονται καθαρά για προγραμματιστές, καθώς βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης, υπολείπονται πολλών λειτουργιών και δυνατοτήτων, και τις περισσότερες φορές είναι γεμάτες σφάλματα και δυσλειτουργίες.
Όπως καταλαβαίνετε η σειρά που ακολουθεί ένα λογισμικό είναι πρώτα η κυκλοφορία μιας alpha έκδοσης, έπειτα της beta, και εν τέλη της stable.
Συνεπώς, εάν είστε ένας απλός χρήστης που απλά θέλει να κάνει τη δουλειά του απροβλημάτιστα και χωρίς ανεπιθύμητα κολλήματα, δυσλειτουργίες ή σφάλματα, προτιμήστε πάντα τις stable εκδόσεις.
Εικόνα ανάρτησης: True Accord