Απάτες στο Ίντερνετ: Γιατί την “πατάνε” τόσοι πολλοί, τόσο εύκολα;

288 0


 

Οι διαδικτυακές απάτες είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει το ίντερνετ από τις πρώτες του ημέρες ύπαρξης. Η άγνοια και η αφέλεια πολλών χρηστών, δελεάζει τους επιτήδειους να εκμεταλλευτούν αυτές τους τις αδυναμίες, ώστε να βγάλουν εύκολα, γρήγορα, και με αρκετή ασφάλεια χρήματα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω απάτες έχουν “αναβαθμιστεί”, αφού πλέον χάρη και στην εξέλιξη της τεχνολογίας, άνοιξε ο δρόμος για περισσότερους, πιο άμεσους και πειστικούς τρόπους εξαπάτησης.

 

 

Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες άνθρωποι να πέφτουν καθημερινά θύματα πολλών διαφορετικών τύπων και μορφών απατών, και έτσι να χάνουν χρόνο, χρήμα, να καταστρέφεται ο εξοπλισμός τους, αλλά πολλές φορές και να υποκλέπτονται τα προσωπικά τους δεδομένα.

 

Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, ενώ η “πανδημία” των διαδικτυακών απατών είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, και ενώ όλοι ξέρουν ότι δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, να πέφτουν τόσο συχνά και μαζικά θύματα μιας εικονικής κοροϊδίας; Φταίει μόνο η απειρία και ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός, ή είναι ένα γενικότερο πρόβλημα της κοινωνίας;

 

 

Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται κάπου στη μέση. Σαφώς και ένας ανειδίκευτος άνθρωπος στον κόσμο των υπολογιστών και του διαδικτύου, δεν μπορεί να ξεχωρίσει το “καλό” από το “κακό” τόσο εύκολα, ούτε έχει τα εφόδια για να προστατευτεί επαρκώς από τις ενδεχόμενες απειλές. Ωστόσο, ένας “σύμμαχος” που τον έχουν όλοι – ή τουλάχιστον θα έπρεπε – είναι η κοινή λογική.

 

Δεν χρειάζεται να είσαι προγραμματιστής, ούτε να έχεις μεταπτυχιακό στην πληροφορική για να αποφύγεις να εισάγεις τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας σε μία αναξιόπιστη, “περίεργη” ιστοσελίδα. Δεν χρειάζονται τεχνολογικές γνώσεις, ούτε πτυχίο για να γνωρίζεις ότι οι τράπεζες δεν ζητάνε ποτέ τους κωδικούς του e-banking σου μέσω επιπόλαιων email ή μηνυμάτων. Όπως επίσης, δεν χρειάζεται σπουδαία νοημοσύνη για να αντιληφθείς ότι η διαφήμιση που σου υπόσχεται 1.000.000€, ή το καινούριο iPhone, δεν πρόκειται να σου τα δώσει.

 

 

Είναι προφανές ότι αιτία του κακού δεν είναι οι ελλιπείς γνώσεις στην πληροφορική. Όσοι εμπιστεύονται τα λεφτά τους και τα προσωπικά τους δεδομένα με την πρώτη ευκαιρία σε κάποιον ξένο μέσω του διαδικτύου, θα έπεφταν θύματα απάτης αργά ή γρήγορα ούτως ή άλλως, ακόμα και αν το ίντερνετ δεν υπήρχε. Φυσικά υπάρχουν και καλοστημένες απάτες, προσεγμένες στη λεπτομέρεια, που θα έπειθαν ακόμα και ένα έμπειρο “μάτι”, ωστόσο αυτές είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Μεταξύ μας, δεν υπάρχει και λόγος για να κάτσει κάποιος να δημιουργήσει μία “επαγγελματική κομπίνα”, όταν μπορεί να πετύχει χωρίς κόπο τον σκοπό του.

 

Η λύση υπάρχει και είναι απλή. Καμία απάτη εκεί έξω δεν είναι τόσο άψογη, ώστε να μην μπορεί να αναγνωριστεί. Δεν είναι αναγκαία κάποια ειδική γνώση πάνω στην τεχνολογία ή την πληροφορική. Το μόνο που χρειάζεται, είναι ο κόσμος να γίνει πιο υποψιασμένος, και να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική. Κανένας άγνωστος δεν θα σας χαρίσει λεφτά ή συσκευές μέσω email. Κανένας εκπρόσωπος τράπεζας, ΔΕΚΟ ή ιδρύματος δεν θα απαιτήσει απόρρητα στοιχεία μέσω διαδικτύου. Κανένας υπάλληλος του Facebook δεν θα σας ζητήσει τον κωδικό σας.

Πέρα από τα παραπάνω, μην εισάγετε ποτέ προσωπικά δεδομένα και στοιχεία λογαριασμών σε ιστοσελίδες αμφιβόλου προέλευσης. Πάντα να ελέγχετε ότι η διεύθυνση του ιστότοπου στον οποίο βρίσκεστε, είναι η γνήσια. Πολλοί επιτήδειοι φτιάχνουν πανομοιότυπες ιστοσελίδες με αυτές γνωστών κοινωνικών δικτύων ή τραπεζών, ώστε να σας ξεγελάσουν και να νομίζετε ότι πληκτρολογείτε τον κωδικό σας στο επίσημο site. Αυτή η τακτική ονομάζεται Phishing, και ο πιο εύκολος τρόπος για να την αποκαλύψετε είναι ο έλεγχος του domain και του γενικότερου URL (link) του ιστότοπου, το οποίο θα είναι διαφορετικό από το επίσημο της εκάστοτε εταιρίας.

 

 

Τέλος, μην εμπιστεύεστε διάφορες εφαρμογές που υπόσχονται αδύνατα πράγματα, όπως για παράδειγμα την εμφάνιση των επισκεπτών του προφίλ σας, ή την απόκτηση του κωδικού πρόσβασης κάποιου γνωστού σας. Όχι μόνο δεν θα πάρετε αυτό που θέλετε, αλλά είναι πολύ πιθανό εν τέλη να υποκλέψουν τα δικά σας στοιχεία ή και τον λογαριασμό σας.

 

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Mocah

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)