Διαστάσεις μάστιγας φαίνεται πως παίρνουν τον τελευταίο καιρό τα πλαστά email που προέρχονται δήθεν από ελληνικές τράπεζες, με σκοπό να εξαπατήσουν τον κόσμο που δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία και να τους υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα και, φυσικά, χρήματα.
Μία ακόμη περίπτωση της τακτικής Phishing αποκαλύπτει σήμερα το internal.gr , με παραπλανητικό email που αποστέλλεται τις τελευταίες ημέρες σε ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου και ισχυρίζεται πως προέρχεται από την τράπεζα Alpha Bank.
Όπως μπορείτε να δείτε και στο παραπάνω στιγμιότυπο, οι επιτήδειοι έχουν φροντίσει να εμφανίζεται σαν όνομα αποστολέα η “ALPHA BANK” , ενώ συμπεριλαμβάνουν και την επίσημη διεύθυνση email της τράπεζας στον τίτλο του μηνύματος.
Το σενάριο έχει ως εξής: Το mail υποτίθεται ότι σας ενημερώνει πως μία πληρωμή που προοριζόταν για εσάς, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί εξαιτίας ενός σφάλματος που υπάρχει στα δεδομένα σας. Παρακάτω, σας παροτρύνει να το διορθώσετε πατώντας σε έναν σύνδεσμο, ο οποίος οπτικά είναι πανομοιότυπος με τον επίσημο σύνδεσμο για τον ιστότοπο της Alpha Bank.
Στην πραγματικότητα, όμως, ο σύνδεσμος αυτός οδηγεί σε μία κακόβουλη σελίδα, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως είναι αλλοδαπής προέλευσης.
Το ζητούμενο για αυτούς, είναι να επισκεφθείτε την συγκεκριμένη ιστοσελίδα, και να εισάγετε τα στοιχεία σύνδεσης του λογαριασμού ebanking που διατηρείτε στην εν λόγω τράπεζα.
Ένα σημαντικό λάθος που έκαναν οι δημιουργοί της συγκεκριμένης “κομπίνας” , οι οποίοι προφανώς δεν είναι Έλληνες, είναι ότι χρησιμοποιήσαν κάποιο λογισμικό αυτόματης μετάφρασης στα ελληνικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην κωδικοποίηση του μηνύματος και να εμφανιστούν ερωτηματικά σύμβολα στη θέση των τονισμένων φωνηέντων, κάτι που προμηνύει ότι πρόκειται για απάτη.
Εάν παραλάβατε ένα αντίστοιχο email, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ασφάλεια των δεδομένων σας. Η αποστολή των συγκεκριμένων μηνυμάτων γίνεται τυχαία, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο τραπεζικός λογαριασμός σας κινδυνεύει.
Αυτό που έχετε να κάνετε, ή μάλλον να μην κάνετε, είναι να μην καταχωρήσετε τον κωδικό πρόσβασης του ebanking σας στην ιστοσελίδα που οδηγεί ο υπερσύνδεσμος του μηνύματος.
!UPDATE : Καινούρια απόπειρα εξαπάτησης με νέο email! Μάθετε περισσότερα.
!!UPDATE : Και τρίτο παραπλανητικό email! Μάθετε περισσότερα.
!!!UPDATE : Νέο πλαστό email, το τέταρτο κατά σειρά! Μάθετε περισσότερα.
!!!!UPDATE : Πέμπτο ψεύτικο email στοχεύει πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς! Μάθετε περισσότερα.