Σαν να μην έφτανε το ήδη αρκετό άγχος που διακατέχει όσους ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, σχετικά με την πορεία των επενδύσεών τους, τώρα θα πρέπει να έχουν μία ακόμη έγνοια στο κεφάλι τους: Να μην ξυπνήσουν μία μέρα και τους έχουν χακάρει τον λογαριασμό!
Αυτό συνέβη πριν από τρεις ημέρες σε 483 ανυποψίαστους χρήστες του δημοφιλούς διαδικτυακού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Crypto.com .
Μία τεράστια κυβερνοεπίθεση, που έλαβε χώρα στις 17 Ιανουαρίου, φαίνεται πως ήταν ισχυρότερη των συστημάτων προστασίας μίας τόσο φημισμένης πλατφόρμας οικονομικού χαρακτήρα, και κατάφερε να υποκλέψει κρυπτονομίσματα συνολικής αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περίπου 26,5 εκατομμύρια Ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, επηρεάστηκαν 483 λογαριασμοί της ιστοσελίδας, από τους οποίους αφαιρέθηκαν 4.836,26 ETH, 443,93 BTC, όπως επίσης και μικρότερη ποσότητα άλλων συναλλαγμάτων.
Η εταιρία δέχθηκε σωρεία κατακρίσεων για το γεγονός ότι μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων του κόσμου, που διαχειρίζεται τόσο υψηλό όγκο χρημάτων και χρηστών, είναι ευάλωτη σε τέτοιου είδους επιθέσεις.
Η Crypto.com, πάραυτα, αποζημίωσε όλους τους χακαρισμένους λογαριασμούς με το σύνολο των απωλειών τους κατά περίπτωση.
Στη συνέχεια, η εταιρία δήλωσε:
Την Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, και περίπου στις 12:46 π.μ. UTC, τα συστήματα παρακολούθησης κινδύνου του Crypto.com ανίχνευσαν παράτυπη δραστηριότητα σε έναν μικρό αριθμό λογαριασμών χρηστών, όπου συναλλαγές επιβεβαιώνονταν χωρίς τον έλεγχο αυθεντικοποίησης 2FA, που πρέπει να εισάγεται από τον χρήστη.
Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση από πολλαπλές ομάδες, ώστε να εκτιμήσουν το αντίκτυπο και τις επιπτώσεις. Όλες οι αναλήψεις στην πλατφόρμα ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Όσοι λογαριασμοί βρέθηκαν επηρεασμένοι, αποκαταστάθηκαν πλήρως.
Μετά τη λήξη του συμβάντος, το ανταλλακτήριο αναδιάρθρωσε το σύστημα ταυτοποίησης δύο παραγόντων (2FA) που χρησιμοποιεί, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, ωστόσο είναι προφανές ότι η εμπιστοσύνη πολλών χρηστών, έχει ήδη χαθεί.
Όσο για τα κλοπιμαία… μάλλον έκαναν «φτερά» οριστικά, αφού οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στο blockchain είναι γνωστές τόσο για την ισχυρή κρυπτογράφηση που διαθέτουν, όσο και για την πλήρη ανωνυμία τους.