Χρειάζομαι όντως antivirus;

472 0


Την προηγούμενη δεκαετία, τα antivirus ήταν πολύ «της μόδας» και θεωρούνταν σχεδόν αδιανόητο να μην έχεις εγκατεστημένο ένα και στον δικό σου υπολογιστή. Ήταν όμως αυτή η πεποίθηση δικαιολογημένη, και αν ναι, εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα;

 

Τα παλαιότερα χρόνια, η ασφάλεια των τότε λειτουργικών δεν ήταν σε καμία περίπτωση ούτε καν κοντά στα σημερινά δεδομένα. Σήμερα, έχουν αναπτυχθεί λογισμικά εξουδετέρωσης, αλλά κυρίως αποτροπής κάποιας μόλυνσης από ιό. Τέτοιου είδους λογισμικά είναι πλέον ενσωματωμένα όχι μόνο στο εκάστοτε λειτουργικό, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στον browser, όπου είναι αρκετά πιθανό ένας χρήστης μέσω αυτού να κολλήσει κάποιον ιό. Βέβαια οι ιοί εξελίχθηκαν και αυτοί. Όσο οι καλόβουλοι προγραμματιστές βρίσκουν τρόπους να μπλοκάρουν τους νέους ιούς, τόσο οι κακόβουλοι θα βρίσκουν τρόπους να δημιουργούν νέους και να παρακάμπτουν τα εμπόδια.

 

 

Είναι, όμως, η κατάσταση πραγματικά ανησυχητική;

 

Η απάντηση εξαρτάται από τον καθένα. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ο υπολογιστής δεν μολύνεται ποτέ από μόνος του με κακόβουλο λογισμικό. Πάντοτε αυτός ο οποίος επιτρέπει στον ιό να εισχωρήσει στον υπολογιστή, είναι ο ιδιοκτήτης του με τις πράξεις του, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Οι κύριοι τρόποι για να μολυνθεί κάποιος υπολογιστής με ιό, είναι να επισκέπτεται αγνώστου προελεύσεως και ανασφαλείς ιστοσελίδες, να κατεβάζει διάφορα αρχεία από αναξιόπιστες πηγές, να ανοίγει συνημμένα από άγνωστα emails, και να συνδέει στον υπολογιστή του συσκευές και μέσα αποθήκευσης που δεν γνωρίζει. Εάν κάποιος αποφεύγει πλήρως αυτά τα τέσσερα πράγματα, είναι σχεδόν απίθανο να μολυνθεί από οποιοδήποτε ιό. Εάν, πάλι, είτε λόγω υποχρεώσεων, είτε λόγω περιέργειας δεν μπορείτε να προσέξετε κάποιο ή κάποια από αυτά, ίσως θα ήταν όντως καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα antivirus.

 

 

Δώστε βάση όμως. Εάν τελικά αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο antivirus, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο να διαλέξετε ένα αξιόπιστο και έμπιστο. Διαφορετικά, μπορεί απλά να επιβαρύνετε τον υπολογιστή χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, τη μόνη πραγματικά αξιόπιστη επιλογή αποτελούν τα antivirus επί πληρωμή, καθώς τα δωρεάν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι άχρηστα. Άλλωστε, όπως και σε όλους τους τομείς της ζωής, έτσι και εδώ ισχύει το «ότι πληρώνεις παίρνεις».

 

 

 

Εικόνα ανάρτησης: University of Waterloo

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο Google News

Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)