Δημόσιο πρόσωπο μήνυσε το ChatGPT για… συκοφαντική δυσφήμιση!

109 0


Την πρώτη της μήνυση, και μάλιστα για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, δέχτηκε η OpenAI, η εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, από τον Mark Walters, γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό της Αμερικής, ο οποίος ισχυρίζεται πως η πλατφόρμα “επινόησε” και διοχέτευσε πλαστές πληροφορίες για αυτόν.

 

Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν ένας δημοσιογράφος ζήτησε από το ChatGPT να συνοψίσει λεπτομέρειες από μία δίκη, στην οποία κατηγορούμενος ήταν ο εν λόγω ραδιοφωνικός παραγωγός.

Η περίληψη που παρέδωσε η υπηρεσία, περιείχε πολλαπλές και σοβαρές ανακρίβειες για αυτόν.

Ειδικότερα, το ChatGPT ανέφερε πως ο Walters κατηγορείτο για υπεξαίρεση και κατάχρηση χρηματικού ποσού ύψους 5.000.000$ από μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Μόλις ο ίδιος ενημερώθηκε για τα παραπλανητικά αποτελέσματα της εφαρμογής εναντίον του, κινήθηκε άμεσα νομικά, καταθέτοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, και ζητώντας χρηματική αποζημίωση από την OpenAI.

 

Πρόκειται για άλλη μία περίπτωση όπου η τεχνητή νοημοσύνη “κατασκευάζει” συνθήκες και γεγονότα που δεν υφίστανται, παρέχοντας ψευδείς και αναληθείς πληροφορίες.

Υπάρχουν ήδη πολυάριθμες καταγγελίες για τέτοια περιστατικά εσφαλμένων απαντήσεων από AI πλατφόρμες, αφού είναι προφανές ότι το στάδιο εξέλιξής τους δεν τους επιτρέπει, ακόμη, να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από το ψέμα, και συχνά επινοούν συμβάντα, ημερομηνίες και αριθμούς, για να ανταποκριθούν στα αιτήματα των χρηστών.

 

Η OpenAI, από τη μεριά της, έχει τοποθετήσει ένα ειδικό μήνυμα αποποίησης ευθύνης στην αρχική σελίδα του ChatGPT, τονίζοντας ότι το σύστημα «ενδέχεται περιστασιακά να παράγει αναληθείς πληροφορίες».

 

Παρ’ όλα αυτά, λόγω και της μοναδικότητας της κατάστασης, δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές εάν μία κατηγορία συκοφαντικής δυσφήμισης μπορεί να «σταθεί» νομικά, όταν απέναντι εμπλέκεται η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η ύπαρξή της δεν έχει προβλεφθεί από το σύνταγμα.

Έμπειρος ποινικολόγος αναφέρει πως η πορεία της παραπάνω νομικής αγωγής είναι δυσοίωνη, καθώς ο ραδιοφωνικός παραγωγός δεν υπέστη κάποια άμεση προσωπική βλάβη, αλλά ούτε και επικοινώνησε με την εταιρεία για να αιτηθεί απομάκρυνσης του λανθασμένου περιεχομένου, πριν προβεί στη μήνυση.

 

Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε την έκβαση αυτής της υπόθεσης, καθώς είναι η πρώτη του είδους της και αναμένεται να “χαράξει” τον τρόπο αντιμετώπισης και για τις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)