Είναι ένας PCIe 4.0 δίσκος συμβατός με μία PCIe 3.0 μητρική;

268 0


Εάν αναβαθμίζετε τον υπολογιστή σας, και βρίσκεστε στο στάδιο αναζήτησης νέου δίσκου, είναι πιθανό να ψάχνετε για κάποιον SATA ή NVMe M.2 , όντας οι πιο σύγχρονοι και γρήγοροι στην κατηγορία.

 

Όμως, ενδεχομένως να ανησυχείτε για το θέμα της συμβατότητας με την υπάρχουσα PCIe 3.0 μητρική σας, αφού σχεδόν όλοι οι νέοι M.2 δίσκοι κυκλοφορούν πλέον με συνδεσιμότητα PCIe 4.0 .

 

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λοιπόν, αφού όλοι οι δίαυλοι PCIe επιτρέπουν αλληλεπίδραση με συσκευές παλαιότερων εκδόσεων, συνεπώς μπορείτε να συνδυάσετε έναν M.2 PCIe 4.0 δίσκο με μία PCIe 3.0 μητρική, απροβλημάτιστα.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής, σε αυτή την περίπτωση, θα τερματίζουν στα όρια που προβλέπει η έκδοση της μητρικής, δηλαδή του PCIe 3.0 .

Παρακάτω, παρατίθεται ένας αναλυτικός πίνακας με τις μέγιστες ταχύτητες προσπέλασης δεδομένων που είναι εφικτό να αγγίξει η κάθε έκδοση του PCIe, ώστε να κάνετε τις απαραίτητες συγκρίσεις για την δική σας περίπτωση ατομικά.

 

x1
x2
x4
x8
x16
PCIe 3.0
1 GB/s
2 GB/s
4 GB/s
8 GB/s
16 GB/s
PCIe 4.0
2 GB/s
4 GB/s
8 GB/s
16 GB/s
32 GB/s

 

Θεωρώντας πως οι περισσότεροι M.2 δίσκοι κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας τετραπλή σειρά γραμμών, δηλαδή υποστηρίζουν x4 bandwidth, τότε παρατηρούμε πως η αντίστοιχη μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 4 GB/s για το PCIe 3.0 , και τα 8 GB/s για το PCIe 4.0 .

 

Έτσι, εάν αγοράσετε έναν PCIe 4.0 δίσκο που, υποθετικά, αγγίζει τα 5 GB/s στην ανάγνωση ή την εγγραφή, τότε η ταχύτητα αυτή θα περιοριστεί στα 4 GB/s σε μία PCIe 3.0 μητρική.

 

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως πάρα πολλοί NVMe δίσκοι που υπάρχουν στην αγορά, δεν ξεπερνούν τα 4 GB/s ούτε στην ανάγνωση, ούτε στην εγγραφή δεδομένων, ακόμα και αν φέρουν συνδεσιμότητα PCIe τέταρτης γενιάς, επομένως δεν θα υποστούν κανένα «κόφτη» σε μία παλαιότερη μητρική τύπου PCIe τρίτης γενιάς.

Δεν γίνεται καν λόγος για τους SATA M.2 δίσκους, οι οποίοι καταγράφουν παρόμοιες ταχύτητες με τους απλούς SSD των 2,5 ιντσών (~ 500 – 600 MB/s).

 

Εάν μπερδεύεστε με τις έννοιες των SSD, SATA και NVMe M.2 δίσκων, πατήστε εδώ.

 

εικόνα άρθρου: Tom’s Hardware

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


ΥΠΑΡΧΕΙ 1 ΣΧΟΛΙΟ

Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)