Μπορεί η τεχνολογία και το ίντερνετ να έχουν προοδεύσει αρκετά με τα χρόνια, και να βρίσκονται πλέον σε ένα αρκετά ανεπτυγμένο επίπεδο, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που εξακολουθούν να τα αμφισβητούν.
Οι ηλεκτρονικές αγορές αποτελούν ένα από τα πιο επαναστατικά χαρακτηριστικά του διαδικτύου, που διευκόλυνε την καθημερινότητά μας σε τεράστιο βαθμό, αφού πλέον έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε οτιδήποτε χρειαζόμαστε με το πάτημα ενός κουμπιού.
Πολλοί, όμως, θεωρούν πως αυτό ίσως να είναι επικίνδυνο για τα προσωπικά τους δεδομένα και για τον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Με τις κυβερνοεπιθέσεις και τις παραβιάσεις λογαριασμών να είναι συχνό φαινόμενο, μία μεγάλη μερίδα κόσμου αποφεύγει συνειδητά να αγοράσει κάτι από το ίντερνετ, αφού φοβάται μία ενδεχόμενη διαρροή προσωπικών και τραπεζικών στοιχείων.
Άλλοι, δεν εμπιστεύονται καν τα online καταστήματα εξαρχής, σκεπτόμενοι το σενάριο να τους εξαπατήσουν και είτε να μην παραλάβουν το προϊόν που πλήρωσαν ποτέ, είτε να χρεωθούν υπέρογκα ποσά που δεν αντιστοιχούν στις αγορές τους.
Έχουν, όμως, όλα αυτά κάποια βάση;
Η απάντηση είναι όχι.
Ίσως, πριν από 20 – 25 χρόνια κάτι τέτοιο να φάνταζε πιο ρεαλιστικό, όμως έκτοτε έχουν γίνει τεράστια βήματα στην διαδικτυακή ασφάλεια, ώστε να εξαλειφθούν παρόμοιες με τις παραπάνω καταστάσεις.
Το σημαντικότερο από αυτά, είναι η κρυπτογράφηση των δεδομένων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων σήμερα διαθέτει πιστοποιητικό κρυπτογράφησης, που σημαίνει πως οποιαδήποτε πληροφορία εισάγετε σε αυτή, όπως προσωπικά δεδομένα, διευθύνσεις, αριθμούς καρτών κτλ., θα αποσταλεί πλήρως κρυπτογραφημένη στον διαχειριστή της, δηλαδή σε μορφή που δεν μπορεί να αναγνωστεί.
Επιπλέον, σχεδόν το σύνολο των ηλεκτρονικών καταστημάτων εκτελεί και περατώνει τις συναλλαγές του μέσω έμπιστων, επώνυμων διαδικτυακών τερματικών, που πολλές φορές ανήκουν στις ίδιες τις τράπεζες ή σε άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτό προσθέτει ένα ακόμη μέτρο προστασίας για τον πελάτη, αφού η αξιοπιστία μίας γνωστής τράπεζας που χρησιμοποιεί και στην καθημερινότητά του, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της ακεραιότητας της διαδικασίας.
Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει και ιδιαίτερη μέριμνα στο νομικό σκέλος των ηλεκτρονικών αγορών, ώστε οι καταναλωτές να είναι απολύτως καλυμμένοι σε περιπτώσεις απάτης.
Με λίγα λόγια, παρόλο που πρέπει να γίνει σαφές ότι κανείς και τίποτα δεν είναι 100% ασφαλή στον κόσμο του ίντερνετ, οι πιθανότητες να υποκλαπούν τα προσωπικά σας δεδομένα ή η περιουσία σας μέσω μίας ενδεδειγμένης διαδικτυακής συναλλαγής είναι μάλλον μηδενικές, με τη μόνη έγνοια που απομένει να είναι αυτή της έντιμης και επαγγελματικής στάσης του πωλητή.