Μία ενδιαφέρουσα έρευνα, που αλλάζει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στη σωματική υγεία των ανθρώπων, δημοσιεύει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Οι φόβοι πως η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις συσκευές αυτές ενδέχεται να προκαλεί όγκο στον εγκέφαλο, δηλαδή καρκίνο, φαίνεται πως καταρρίπτονται από τα ευρήματα της πρόσφατης αυτής μελέτης.
Τα κινητά τηλέφωνα πράγματι εκπέμπουν ραδιοκύματα τα οποία διαπερνούν τον εγκέφαλο, κάτι που οδηγεί πολύ κόσμο στο συμπέρασμα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση κακοηθών όγκων, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Έρευνας του Καρκίνου (IARC) χαρακτηρίζει αυτά τα ραδιοκύματα «πιθανώς καρκινογόνα».
Η μεγάλη αυτή έρευνα διεξήχθη στην Αγγλία, και σε αυτή συμμετείχε το 25% των γυναικών της χώρας που είναι γεννημένες μεταξύ 1935 και 1950. Πρόκειται για περίπου 776.000 συμμετέχουσες, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, αρχικά το 2001, σχετικά με τη χρήση κινητών συσκευών.
Περίπου οι μισές από αυτές, συμπλήρωσαν ξανά αντίστοιχο ερωτηματολόγιο δέκα χρόνια μετά, το 2011.
Έπειτα, διερευνήθηκε για τα επόμενα 14 χρόνια το ιατρικό ιστορικό που ανέπτυσσαν.
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
- Το 2011, περίπου το 75% των γυναικών ηλικίας 60-64 και το 50% των γυναικών ηλικίας 75-79, είχαν χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο.
- Κατά την περίοδο των 14 ετών που ακολούθησε, 3.284 εκ των γυναικών που συμμετείχαν, εμφάνισαν όγκο στον εγκέφαλο.
- Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης όγκου στον εγκέφαλο, μεταξύ όσων δεν είχαν χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο και όσων είχαν.
- Δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης γλοιώματος, ακουστικού νευρώματος, μηνιγγιώματος, όγκου υπόφυσης ή ματιού.
- Δεν υπήρχε αύξηση κινδύνου εμφάνισης κανενός τύπου όγκου για όσες χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο καθημερινά, μιλούσαν σε αυτό για τουλάχιστον 20 λεπτά την εβδομάδα και/ή χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο για πάνω από 10 χρόνια.
- Η συχνότητα των δεξιόπλευρων και αριστερόπλευρων όγκων ήταν παρόμοια στους χρήστες κινητών τηλεφώνων, παρά το γεγονός ότι η χρήση τους τείνει να είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερη στη δεξιά, παρά στην αριστερή πλευρά.
Ένας από τους υπεύθυνους της παραπάνω μελέτης, συμπέρανε:
Αυτά τα ευρήματα βοηθούν στην απόδειξη πως η χρήση κινητών τηλεφώνων υπό κανονικές συνθήκες, δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης όγκου στον εγκέφαλο.
Πάντως, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που προκύπτουν από τα αποτελέσματα, επισημαίνεται πως η επίδραση σε ανθρώπους που πραγματοποιούν πολύωρη και καθημερινή χρήση κινητών συσκευών, μπορεί να είναι μεγαλύτερη και πιο σοβαρή.