Σαν «βόμβα» έσκασε μία χθεσινοβραδινή ανάρτηση του τεχνολογικού μεγιστάνα, Έλον Μασκ, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, ανακοίνωσε πως είναι αναπόφευκτη μία χρέωση σε όλους τους νέους χρήστες που θα εγγράφονται στο Twitter από εδώ και πέρα, προκειμένου να μπορούν να δημοσιεύουν tweets και απαντήσεις, αλλά και να αλληλεπιδρούν κάνοντας like, ως ένα μέτρο προστασίας απέναντι στο ανεξέλεγκτο spam, τη χειραγώγηση, και τη δραστηριότητα των αυτοματοποιημένων λογαριασμών (bots).
Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, εντόπισαν το παρακάτω νεοεισαχθέν κείμενο σε μία υποσελίδα της πλατφόρμας:
Οι νέοι λογαριασμοί απαιτείται να πληρώνουν ένα μικρό ετήσιο ποσό, ώστε να μπορούν να δημοσιεύουν, να κάνουν like, να προσθέτουν σελιδοδείκτες, και να απαντούν. Αυτό συμβαίνει για να μειωθεί το spam και να δημιουργηθεί μία καλύτερη εμπειρία για όλους. Μπορείτε ακόμη να ακολουθείτε λογαριασμούς και να περιηγείστε στο X δωρεάν.
Ο ίδιος ο Μασκ δεν δίστασε να απαντήσει σε ένα σχετικό tweet σελίδας που ασχολούνταν με το παραπάνω θέμα, αναφέροντας:
Δυστυχώς, μία μικρή χρέωση για απόκτηση δυνατότητας δημοσίευσης στους νέους χρήστες, είναι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί η ανελέητη επίθεση από bots. Τα σημερινά AI (και οι τρολ «φάρμες») μπορούν να λύσουν τα «είσαι ρομπότ;» με ευκολία.
Επιπλέον, η επέλαση των ψεύτικων λογαριασμών καταλαμβάνει πολλά διαθέσιμα ονόματα χρηστών, οπότε πολλά καλά ψευδώνυμα είναι κατειλημμένα εξαιτίας αυτού.
The onslaught of fake accounts also uses up the available namespace, so many good handles are taken as a result
— Elon Musk (@elonmusk) April 15, 2024
Αργότερα, απαντώντας σε έναν άλλο χρήστη, ο Μασκ συμπλήρωσε πως ο εν λόγω περιορισμός θα αίρεται μετά από τρεις μήνες.
That is way harder than paying a tiny fee.
This is only for new users. They will be able to do write actions for free after 3 months.
— Elon Musk (@elonmusk) April 15, 2024
Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το Twitter έχει ήδη προχωρήσει από τον περασμένο Οκτώβριο σε πιλοτική επιβολή χρέωσης 1$ σε όλους τους καινούριους χρήστες της εφαρμογής από τη Νέα Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες, προκειμένου να μπορούν να αναρτούν στην πλατφόρμα.
Όπως όλα δείχνουν, η συγκεκριμένη πολιτική αναμένεται σύντομα να επεκταθεί σε παγκόσμια κλίμακα.