Γιατί Facebook και Instagram δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ στην Ευρώπη… όσο και αν το θέλουμε

187 0


 

Πανικό έσπειρε η είδηση προ λίγων εβδομάδων, πως η εταιρία πίσω από το Facebook και το Instagram, η Meta, προτίθονταν να απενεργοποιήσει τα δύο αυτά κοινωνικά δίκτυα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αιτία φαινόταν να είναι ένα σοβαρό κώλυμα που προέκυπτε από το νομοθετικό πλαίσιο του GDPR, δηλαδή του ευρωπαϊκού νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, ο οποίος πλέον προβλέπει πως όλες οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν και αποθηκεύουν προσωπικά στοιχεία Ευρωπαίων πολιτών, θα πρέπει να το κάνουν αποκλειστικά σε servers που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Είναι γνωστό πως η έδρα της Meta βρίσκεται στην Αμερική, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών υποδομών της, συνεπώς το παραπάνω σενάριο φαντάζει μάλλον εφιάλτης για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και την παρέα του.

 

Με απλά λόγια, εάν η Meta θέλει να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στην Ευρώπη, θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει τεράστιες αλλαγές στη δομή των κοινωνικών της δικτύων, κάτι που θα της κοστίσει αναμφίβολα πολύ ακριβά.

Αν θεωρήσουμε πως αυτή τη στιγμή το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των βάσεων δεδομένων της εταιρίας βρίσκεται σε μεικτούς διακομιστές στην Αμερική, τότε θα αναγκαστεί να κατηγοριοποιήσει όλους τους λογαριασμούς των χρηστών της ανά ήπειρο, και έπειτα να μεταφέρει τους ευρωπαϊκούς σε ευρωπαϊκά data centers που φυσικά θα πρέπει να αγοράσει ή να νοικιάσει.

Οι servers που θα χρειαστεί για να υποστηρίξει το σύνολο των Ευρωπαίων χρηστών στις δύο μεγαλύτερες κοινωνικές πλατφόρμες του κόσμου που κατέχει, είναι προφανώς αναρίθμητοι, ενώ τα συστήματα εννοείται πως θα φέρουν και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, υπολογίζουμε και τους επιπλέον μισθούς των επιπρόσθετων υπαλλήλων που θα προσληφθούν για τη συντήρηση των μηχανημάτων και των δικτύων.

 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το κόστος για την παραπάνω διαδικασία είναι ασύλληπτο και δυσθεώρητο.

Από την άλλη, όμως, η εναλλακτική λύση του “λουκέτου” είναι μάλλον χειρότερη.

 

Μόλις λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που αποκάλυπτε τις συγκεκριμένες προθέσεις της εταιρίας, η Meta κατέγραψε τρομακτικές απώλειες στην αξία της μετοχής της, κάτι που αντανακλά άμεσα την αντίδραση των αγορών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα και να σώσει τη μετοχή πριν καταρρεύσει ολοκληρωτικά, ο τεχνολογικός κολοσσός έσπευσε να τοποθετηθεί δημόσια, αρνούμενος κάθε ύπαρξη σκέψης για παύση λειτουργίας των υπηρεσιών του.

Καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, τι πρόκειται να συμβεί εάν αυτό τελικά γίνει πράξη.

Οι οικονομικές συνέπειες μίας απόσυρσης τέτοιου μεγέθους θα προκαλέσουν τεράστιο πλήγμα στην μετέπειτα πορεία τόσο της ίδιας της Meta, όσο και των εφαρμογών της, και αυτονόητα θα την απομακρύνουν αρκετά από το βάθρο των ισχυρότερων επιχειρήσεων παγκοσμίως, όπου βρίσκεται τώρα.

 

Ουσιαστικά, η Meta βρίσκεται σε ένα σοβαρό δίλλημα, στο οποίο δεν υπάρχει σωστή απόφαση. Υπάρχει μόνο η κακή επιλογή, και η λιγότερο κακή.

Οι ευρωπαϊκές νομικές αρχές είναι προφανές ότι έχουν δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο στα στελέχη της εταιρίας, και με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, θα της προξενήσουν ζημιά.

 

Παρ’ όλα αυτά, η Meta εξακολουθεί να δείχνει αισιόδοξη για την έκβαση αυτής της υπόθεσης, ίσως γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.

Η ίδια ανέφερε πως πιστεύει ότι αργά η γρήγορα θα βρεθεί μία λύση σε αυτό το πρόβλημα, που θα φέρει τη μορφή κάποιας συμφωνίας, η οποία ιδανικά θα είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις και των δύο πλευρών.

Αυτό είναι και το λογικότερο σενάριο, αφού η αποχώρηση μίας τόσο μεγάλης πολυεθνικής από την ήπειρό μας, δεν συμφέρει κανέναν.

 

Μία Ευρώπη χωρίς την τοξικότητα, τη ματαιοδοξία και τον ναρκισσισμό που διακατέχει το Facebook και το Instagram μπορεί για πολλούς από εμάς να είναι όνειρο, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και πόσο καταστροφικό θα αποτελέσει το κλείσιμό τους για αμέτρητες επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση για την πώληση και την προώθηση των αγαθών και των υπηρεσιών τους, αλλά και πόσοι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι, τόσο από την ίδια την Meta, όσο και από άλλες εταιρίες που πλέον δεν θα προβλέπουν θέσεις εργασίας σχετικές με αυτές τις πλατφόρμες.

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)