Η εταιρεία που έφτιαξε το ChatGPT προειδοποιεί για παύση της λειτουργίας της στην Ευρώπη

53 0


Το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας του ChatGPT στην Ευρώπη, και αποχώρησης της OpenAI από αυτήν, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, εφόσον καταστεί αδύνατο να συμμορφωθεί με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη, που θεσμοθετείται αυτό το διάστημα.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Sam Altman, CEO της OpenAI, ανέφερε πως έχει «πολλές ανησυχίες» σχετικά με τους ρυθμιστικούς κανονισμούς για την τεχνητή νοημοσύνη, που αναμένεται να επιβληθούν σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Μεταξύ των νέων νόμων που σκέφτονται οι νομοθέτες, συμπεριλαμβάνονται αυστηροί περιορισμοί και υποχρεώσεις για τους δημιουργούς AI συστημάτων, όπως το ChatGPT, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τον Altman, σε σημείο που δεν διστάζει να προειδοποιήσει για πιθανή παύση της λειτουργίας των υπηρεσιών της εταιρείας στην Ευρώπη.

 

Οι λεπτομέρειες έχουν μεγάλη σημασία. Εμείς θα προσπαθήσουμε να συμμορφωθούμε, ωστόσο εάν δεν τα καταφέρουμε, θα διακόψουμε τη λειτουργία μας.

 

Κύρια ανησυχία του διευθυντή της OpenAI, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την καινούρια νομοθεσία που προωθείται, πλατφόρμες όπως το ChatGPT θα θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», πράγμα που θα σημαίνει επιπλέον αυστηρές απαιτήσεις και προϋποθέσεις ασφάλειας και διαφάνειας.

 

Είτε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις απαιτήσεις, είτε όχι. Υπάρχουν τεχνικά όρια στο τι είναι εφικτό.

 

Και τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.

Σύμφωνα με την νέα «Ευρωπαϊκή Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη», όπως ονομάζεται το νομοθετικό εγχείρημα, οι δημιουργοί τέτοιων εφαρμογών θα πρέπει να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία ανάπτυξης του λογισμικού τους, πράγμα που μπορεί να τους επηρεάσει αρνητικά τόσο οικονομικά, όσο και στρατηγικά, αφού εγκυμονεί ο κίνδυνος αντιγραφής τακτικών και πρακτικών από ανταγωνιστές.

 

Τέλος, ανακύπτουν και ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, αφού είναι γνωστό πως τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν πολυάριθμες διαδικτυακές πηγές, προκειμένου να εκπαιδευτούν αλλά και να εξάγουν πληροφορίες και αποτελέσματα.

Εάν οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν, αναγκαστούν να δημοσιεύσουν αυτές τις πηγές ως κριτήριο διαφάνειας, βάσει του νέου νομικού πλαισίου, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δεχτούν σωρεία μηνύσεων και αγωγών για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)