Η… κακόγουστη πρωτοβουλία της τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, που έφερε αντιδράσεις

133 0


Η τεχνητή νοημοσύνη «εισβάλλει» ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, και οι τεχνολογικοί κολοσσοί ψάχνουν συνεχώς τρόπους να την ενσωματώσουν στο σύνολο των υπηρεσιών και των προϊόντων τους, προκειμένου να προσφέρουν μία πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.

 

Μία από τις υπηρεσίες που γνώρισε ήδη τα οφέλη του AI, είναι και η αυτοματοποιημένη πλατφόρμα ειδήσεων Microsoft Start, από την ομώνυμη εταιρεία.

Όμως, όπως απεδείχθη, έμελλε να αντιμετωπίσει και τα ελαττώματά του.

 

 

Το Microsoft Start μέχρι πρότινος αρκούνταν στο να συγκεντρώνει και να παράγει με αυτόματο και τεχνητό τρόπο, μέσω αλγορίθμων, άρθρα που εντόπιζε από τρίτες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, και στη συνέχεια να τα προβάλλει και να τα προωθεί σε ένα ειδησεογραφικό – ψυχαγωγικό portal, τόσο για τους χρήστες του Bing, όσο και του Edge.

 

Τους τελευταίους μήνες, η Microsoft θεώρησε καλή ιδέα να ενσωματώσει στην τελική, δημόσια έκδοση του Start, κάποιες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να αναβαθμίσει το περιεχόμενο που παρέχει η πλατφόρμα, και να το κάνει πιο διαδραστικό.

 

 

Μία από τις λειτουργίες που εισήγαγε, ήταν η αυτόματη δημιουργία δημοσκοπήσεων, το ερώτημα των οποίων βασιζόταν στο περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου που ο αναγνώστης είχε μόλις διαβάσει.

 

Φαίνεται, όμως, πως οι παραλείψεις στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος ήταν πολλές, αφού δεν εφαρμόστηκαν τα απαραίτητα φίλτρα για να αποτραπούν ατυχείς και δυσάρεστες καταστάσεις.

 

 

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν το Microsoft Start να δημιουργήσει ένα γκάλοπ σε ένα άρθρο που αφορούσε τον ανεξιχνίαστο θάνατο μίας νέας κοπέλας, ρωτώντας τους αναγνώστες, ποια πιστεύουν ότι ήταν η αιτία αυτού.

 

Ειδικότερα, το άρθρο ανέφερε πως μία νεαρή γυναίκα βρέθηκε νεκρή στα αποδυτήρια ενός σχολείου στο Σύδνεϋ, με το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης να ρωτά, έπειτα, τον αναγνώστη «Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος πίσω από τον θάνατο της γυναίκας;», δίνοντας, μάλιστα, και τρεις πιθανές απαντήσεις για να επιλέξει: «Φόνος», «Ατύχημα», «Αυτοκτονία».

 

 

Όπως είναι λογικό, τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα επικριτικά, ενώ πολλοί χρήστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, νόμιζαν πως τη δημοσκόπηση την πρόσθεσε ο ίδιος ο συντάκτης του άρθρου, μη κατανοώντας πως αυτή παρήχθη αυτομάτως από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft.

 

 

Το περιστατικό έλαβε διαστάσεις, με την Microsoft να αναγκάζεται να απολογηθεί και να απενεργοποιήσει προσωρινά τη συγκεκριμένη λειτουργία, έως ότου διορθώσει τα σφάλματα τέτοιου τύπου, εξασφαλίζοντας πως δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

 

εικόνα άρθρου: Reuters

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)