Ήταν το 5G αυτό που χρειαζόμασταν αυτή τη στιγμή;

367 0


 

Διαφημίσεις, banners, βίντεο, αναρτήσεις, ειδοποιήσεις, μηνύματα, στο ίντερνετ, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στα περιοδικά και δεν συμμαζεύεται. Εδώ και κάποιους μήνες, το 5G μονοπωλεί παντού και πάντα. Όπως φαίνεται, η νέα γενιά του κινητού δικτύου που φέρει το νούμερο πέντε, έφτασε στη χώρα μας, και οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών δείχνουν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδεις γι’ αυτό. Δεν εξηγείται αλλιώς τόση προώθηση σε όλα τα μέσα, που είναι και πρωτοφανής αν σκεφτούμε ότι δεν είχε δημιουργηθεί ανάλογος ντόρος με τα 4G και 3G, όταν εκείνα κυκλοφόρησαν. Και ποιος μπορεί, άλλωστε, να παραβλέψει και τις απολαυστικές κινηματογραφικές θεωρίες συνομωσίας που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και παρουσιάζουν το 5G ως ένα “πολεμικό όπλο πίσω από το σατανικό σχέδιο της ΝουΤουΠου (Νέας Τάξης Πραγμάτων), με μοναδικό σκοπό να πολεμήσει τον χριστιανισμό και να παραποιήσει το ελληνικό DNA”!!!

 

 

Τελικά, όμως, χρειάζονται όλες αυτές οι φανφάρες, ή τόσο κακό για το τίποτα;

Σίγουρα το 5G προσφέρει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του 4G, και προφανώς αποτελεί ένα τεράστιο τεχνολογικό βήμα εξέλιξης, που θα συμβάλλει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σε αμέτρητους τομείς της καθημερινότητάς μας. Κανείς δεν λέει όχι στην πρόοδο και στην βελτίωση (εκτός απ’ τους συνωμοσιολόγους). Μήπως όμως εστιάζουμε αυτή τη στιγμή σε λάθος σημείο, και ανοίγουμε νέα “μέτωπα” χωρίς να έχουμε κλείσει ακόμη τα παλιά;

 

Πολλοί χρήστες στο διαδίκτυο κράζουν – δικαίως – τις διαφημίσεις περί 5G, όταν όπως λένε οι ίδιοι “δεν πιάνουν ακόμα 4G”. Και έχουν δίκιο. Γιατί ξεκινήσαμε έργα για την εξάπλωση του 5G στην επικράτεια, όταν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εξάπλωση του 4G; Πώς είναι δυνατόν οι εταιρίες να νιώθουν περήφανες για το ολοκαίνουριο 5G τους, όταν υπάρχουν σημεία – και άρα πελάτες – της χώρας που δεν τα καλύπτουν ούτε καν με 4G;

 

 

Και επιτέλους, θα πρέπει πέρα από την κάλυψη να δώσουμε σημασία και στην ποιότητα αυτής. 4G από 4G και 5G από 5G διαφέρουν, και οι εταιρίες κινητής το ξέρουν καλά αυτό, αλλά δεν τους νοιάζει και πολύ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να ανακοινώσουν υπερήφανες την “97% πανελλήνια κάλυψη με 4G”, χωρίς φυσικά να αναφέρουν μετρήσεις, γιατί αν το κάνουν θα εκτεθούν.

 

Αρκεί μόνο να γνωρίζουμε τις ονομαστικές ταχύτητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες δικτύου 4G και 5G αντίστοιχα.

Ένα 4G δίκτυο θεωρητικά πρέπει να παρέχει ταχύτητες που, αν όχι φτάνουν, τουλάχιστον προσεγγίζουν τα 100 Mbps. Αντ’ αυτού, μία δοκιμή ακόμη και σε μεγάλα αστικά κέντρα μόλις ένα χρόνο πριν, το 2020, θα μας έδειχνε ότι το παραπάνω νούμερο είναι πλασματικό για τα ελληνικά δεδομένα, αφού υπό πραγματικές συνθήκες με το ζόρι επιτυγχάνονται 30 – 40 Mbps. Αν κάνουμε το λάθος και μετακινηθούμε στην επαρχία και γενικότερα σε περιοχές εκτός αστικού ιστού της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας, θα δούμε ότι εκεί τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα, με ταχύτητες που θα είναι θαύμα αν αγγίξουν τα 15 – 20 Mbps. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι με μέσο όρο κοντά στο 1/4 της προβλεπόμενης ονομαστικής ταχύτητας, και με 9 χρόνια ανάπτυξης στην “πλάτη” του, η εξέλιξη του 4G στην Ελλάδα μάλλον έμεινε στα χαρτιά.

Και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δυσοίωνα στην περίπτωση του νεοσυσταθέντος 5G. Με ονομαστική ταχύτητα στα 10 Gbps (10.000 Mbps), είναι απλά ανάξια αναφοράς η επίτευξη 150 – 200 Mbps λήψης και ~10 Mbps (!) upload στο κέντρο των Σερρών (Cosmote). Βέβαια εδώ υπάρχει η δικαιολογία του καινούριου, υπό ανάπτυξη δικτύου με την υπόσχεση ότι σε βάθος χρόνου θα εξελιχθεί και θα αποκτήσει μία πιο “αξιοπρεπή” παρουσία στη λίστα των μετρήσεων. Κάποιος καχύποπτος, ωστόσο, δεν νιώθει και πολύ αισιόδοξος κοιτώντας την περίπτωση του προκατόχου του.

 

 

Φυσικά κανείς δεν απαιτεί να λαμβάνει στο κινητό του τη μέγιστη προβλεπόμενη ταχύτητα του κάθε δικτύου, άλλωστε κάτι τέτοιο είναι λειτουργικά ανέφικτο και εντελώς ουτοπικό. Μεταξύ του ολόκληρου, όμως, και του 1/4 (στην καλύτερη), υπάρχει μία διαφορά.

Ουσιαστικά, αυτό που καταφέραμε αυτή τη στιγμή με την έλευση του 5G, είναι να αποκτήσουμε πρακτικά τις ταχύτητες κινητής που θα έπρεπε να έχουμε από το 4G. Είναι ένα βήμα μπροστά, δε λέω. Ίσως σε καμιά 10αριά χρόνια, με τον αντίστοιχο ερχομό του 6G, να καταφέρουμε να πιάσουμε τα νούμερα του 5G.

 

Αν μη τι άλλο λοιπόν, θα ήταν τουλάχιστον πιο λογικό και σοβαροφανές, πριν προχωρήσουμε στην αναβάθμιση ενός θεωρητικά υφιστάμενου έργου, να φροντίσουμε πρώτα να το έχουμε ολοκληρώσει.

 

 

 

Εικόνα ανάρτησης: TelesteHub

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)