Πόλεμος στην εποχή του ίντερνετ: Πώς επηρεάζει η τεχνολογική εξέλιξη την ροή της ιστορίας

367 0


 

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, η Ρωσία ξεκίνησε τον πρώτο πόλεμο ευρείας κλίμακας σε Ευρωπαϊκό έδαφος μετά από πολλές δεκαετίες. Η ειρηνική χρονική περίοδος που μεσολάβησε, ήταν αρκετή για να αλλάξουν τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο. Τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο με τα μέσα του εικοστού αιώνα, και καμία στρατιωτική επιχείρηση δεν θα πραγματοποιηθεί ξανά με τον “παραδοσιακό” τρόπο.

 

 

Δυστυχώς, η εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας ενίοτε λειτουργεί και αρνητικά, αφού έχει τη δυνατότητα να κάνει τη ζωή των πολεμοχαρών ολιγαρχών πολύ πιο εύκολη.

Ίσως η παραπάνω αναφορά να παραπέμπει στα καινούρια οπλικά συστήματα και τα drones, ωστόσο μάλλον δεν είναι αυτά η πραγματική απειλή της νέας εποχής.

 

Η έλευση του διαδικτύου στις ζωές και την καθημερινότητα του κόσμου έχει προσθέσει έναν μεγάλο πονοκέφαλο στον στρατηγικό σχεδιασμό ενός πολέμου, αφού η επίθεση και αντίστοιχα η άμυνα πρέπει να γίνεται πλέον σε δύο μέτωπα: ένα κανονικό και ένα ψηφιακό.

Το ίντερνετ στα χέρια του απλού πολίτη μπορεί υπό συνθήκες να του δώσει τεράστια δύναμη, η τυφλή εμπιστοσύνη όμως σε αυτό, μπορεί να αποδειχτεί μοιραία για τον ίδιο.

 

 

Οι άνθρωποι έχουν μάθει τόσα χρόνια να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το διαδίκτυο, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Κοιμούνται και ξυπνούν ξέροντας πως θα το βρίσκουν κάθε μέρα όπως το άφησαν την προηγούμενη. Έχουν μάθει να το λειτουργούν και να το χρησιμοποιούν σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Αυτό, από μόνο του, μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο όπλο για τον εχθρό.

 

Παρατηρώντας τις πρώτες στιγμές του Ουκρανικού πολέμου, βλέπουμε ήδη στην πράξη την επιβεβαίωση των προαναφερθέντων.

Πριν καν ξεκινήσει η εισβολή, σωρεία κρατικών ιστοσελίδων και τραπεζών της Ουκρανίας χακαρίστηκαν, ενώ οι μετέπειτα διακοπές ρεύματος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σημαίνουν κατά συνέπεια και διακοπή των επίγειων τηλεπικοινωνιών και συνδέσεων.

Την ίδια ώρα, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Καρκίβ, αναφέρεται σειρά προβλημάτων στη συνδεσιμότητα με το ίντερνετ, ενώ η εταιρία τηλεπικοινωνιών Triolan κάνει λόγο για μερικές διακοπές λειτουργίας του δικτύου της.

Παράλληλα, καταγγελίες εναντίον του Twitter έρχονται στο φως, κατηγορώντας το πως αναστέλλει λογαριασμούς που ανεβάζουν βίντεο από τα πεδία μάχης.

 

 

Πολλοί φοβούνται ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

 

Ο Πούτιν έχει αποδείξει ότι δεν είναι χθεσινός, και σίγουρα δεν θα έχει παραλείψει να καταστρώσει κάποιο ειδικό σχέδιο για τις διαδικτυακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας που επιτίθεται.

Η πιθανότητα πλήξης των τεχνολογικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας που θα οδηγήσει σε ένα ολικό ηλεκτρονικό μπλακ-άουτ είναι ορατή, με σκοπό τόσο την αποκοπή του Ουκρανικού λαού από την παγκόσμια κοινότητα, όσο και την ελλιπή πληροφόρησή τους για μέτρα ασφαλείας και σχέδια διάσωσης.

 

 

Εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί το χάος που θα προκληθεί, εάν υπό πολεμικές συνθήκες τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα ενός ολόκληρου κράτους πάψουν να λειτουργούν, και η σύνδεση στο ίντερνετ δεν είναι εφικτή.

 

Άλλωστε, η συγκεκριμένη τακτική είναι συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την καταστροφή των υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων της Υεμένης, που άφησε όλη τη χώρα χωρίς ίντερνετ για πάνω από τρεις ημέρες.

 

 

Είναι, λοιπόν, προφανές πως οι επιθετικές και αναλόγως οι αμυντικές προτεραιότητες έχουν αλλάξει, και η τεχνολογία έχει αδιαμφησβήτητα μεταβάλει τον τρόπο διενέργειας ενός πολέμου, καλώς ή κακώς κατά περίπτωση.

 

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Reuters

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο Google News

Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)