Πώς μετράω την ταχύτητα σύνδεσής μου στο ίντερνετ;

315 0


Η ταχύτητα σύνδεσής μας στο διαδίκτυο, είναι αυτή που μας δείχνει πόσο γρήγορα αποστέλλουμε και λαμβάνουμε πακέτα αρχείων από και προς τους υπόλοιπους διακομιστές του παγκόσμιου ιστού. Με απλά λόγια, είναι αυτή που καθορίζει πόσο αργά ή γρήγορα θα περιηγηθούμε στο ίντερνετ.

 

Ένας συνήθης έλεγχος ταχύτητας, περιλαμβάνει μετρήσεις λήψης (download), ανεβάσματος (upload), καθώς και άλλους δευτερεύοντες παράγοντες, όπως οι χρόνοι ping και jitter.

Είναι ωστόσο απαραίτητο, πριν τη διενέργεια αυτών των μετρήσεων, να εξοικειωθούμε με τις μονάδες μέτρησης.

 

 

Οι ταχύτητες στο ίντερνετ χρησιμοποιούν τις μονάδες ρυθμού μετάδοσης bps (bit per second), ή Bps (Byte per second). Από εκεί προκύπτουν οι πλέον δημοφιλείς όροι «Kbps» (Kilobit per second), «Mbps» (Megabit per second), και «Gbps» (Gigabit per second).

Σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζουμε πως:

  • 1 KiloByte = 1024 Bytes
  • 1 MegaByte = 1024 KiloBytes
  • 1 GigaByte = 1024 MegaBytes

Επιπλέον:

  • 1 KiloByte = 8 Kilobits
  • 1 MegaByte = 8 Megabits
  • 1 GigaByte = 8 Gigabits

 

Για να γίνει κατανοητός ο τρόπος μέτρησης, 1 Mbps σημαίνει πως σε ένα δευτερόλεπτο μεταδίδονται αρχεία μεγέθους 1 Megabit.

Ένα MegaByte αποτελείται από 8 Megabits, οπότε 8 Mbps σημαίνουν πως σε 1 δευτερόλεπτο μεταδίδεται 1 MegaByte δεδομένων.

Συνεπώς, 8 Mbps είναι ίσα με 1 MBps.

 

 

Μία μέση σύνδεση ευρυζωνικού ίντερνετ στην Ελλάδα, κατηγορίας ADSL, φέρει ταχύτητα λήψης 24 Mbps και ταχύτητα upload 1 Mbps.

Αν υποθέσουμε ότι τα παραπάνω νούμερα είναι πραγματικά, και όχι απλώς ονομαστικά, αυτό σημαίνει πως οι χρήστες αυτής της σύνδεσης θα κατεβάζουν 3 Megabytes το δευτερόλεπτο (24 δια 8), και θα ανεβάζουν μόλις… 128 Kilobytes το δευτερόλεπτο (1 δια 8).

 

Έτσι, για να κατεβάσουμε, για παράδειγμα, μία ταινία μεγέθους 1 GB, θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 6 λεπτά.

Αντιθέτως, για να ανεβάσουμε την ίδια ταινία, θα περιμένουμε περισσότερες από δύο ώρες.

 

 

Παρομοίως, μία σύνδεση ευρυζωνικού διαδικτύου κατηγορίας VDSL, με ρυθμό λήψης 50 Mbps και upload 5 Mbps, συνεπάγεται λήψη 6,25 Megabytes το δευτερόλεπτο, και ανέβασμα 625 Kilobytes το δευτερόλεπτο.

 

Σε αυτή την περίπτωση, για την παραπάνω ταινία θα χρειαστεί να περιμένουμε κάτι λιγότερο από 3 λεπτά για να κατέβει, και περίπου 30 λεπτά για να ανέβει.

 

 

Επειδή όμως, όπως μπορεί να γνωρίζετε, οι τελικές ταχύτητες που φτάνουν στους χρήστες συχνά δεν αντικατοπτρίζουν τις υποσχόμενες τιμές των πακέτων τους, στην πραγματικότητα οι αριθμοί αυτοί διαφέρουν χαοτικά.

 

Για να μπορέσετε, λοιπόν, να μετρήσετε ατομικά τις δικές σας πραγματικές ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα που διαμορφώσαμε ειδικά για αυτόν τον σκοπό, πατώντας εδώ.

Από εκεί, και πατώντας το μπλε κουμπί που γράφει «Start», θα μπορέσετε να δείτε άμεσα τόσο τις πραγματικές ταχύτητες download / upload που σας διατίθενται, όσο και τους χρόνους ping και jitter.

 

 

Σημειώστε πως κατά τη διάρκεια των μετρήσεων, θα πρέπει να μην πραγματοποιούνται ταυτόχρονα άλλες απαιτητικές διεργασίες στο δίκτυο, όπως παράλληλη λήψη μεγάλων αρχείων ή streaming ταινιών, προκειμένου να εξαχθούν αξιόπιστα αποτελέσματα.

 

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Tachus

Σημείωση: Ο παραπάνω οδηγός ισχύει κατά την ημερομηνία σύνταξης του παρόντος άρθρου. Ενδέχεται, για ποικίλους λόγους, να μην είναι πλέον έγκυρος. Το internal.gr δεν φέρει καμία ευθύνη σε αυτή την περίπτωση.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο Google News

Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)