Οι σκληροί δίσκοι αποτελούν ένα από τα πιο ζωτικής σημασίας σημεία ενός υπολογιστή, καθώς εκεί αποθηκεύονται όλα τα λειτουργικά αρχεία του συστήματος, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα και έγγραφα του κάθε χρήστη, που σε αρκετές περιπτώσεις φέρουν ανεκτίμητη αξία για τους ίδιους.
Είναι, λοιπόν, άκρως απευκταίο το σενάριο αυτός να χαλάσει, και κατά συνέπεια να χαθεί, ή στην καλύτερη περίπτωση να αλλοιωθεί το περιεχόμενό του.
Πώς μπορούμε, όμως, να γνωρίζουμε εάν και πότε πρόκειται να συμβεί ένα ανάλογο δυστύχημα και στον δικό μας σκληρό δίσκο;
Τόσο οι HDD, δηλαδή οι παλιότεροι σκληροί δίσκοι 3,5 ιντσών που χρησιμοποιούν μαγνητικά μέρη, όσο και οι νεότεροι SSD που λειτουργούν με μνήμη flash, συχνά εμφανίζουν απροειδοποίητα τις βλάβες που οδηγούν στην καταστροφή τους, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν και κάποιες πρότερες ενδείξεις, που μας προμηνύουν αυτό που πρόκειται να συμβεί.
Για τους κλασσικούς HDD δίσκους, χαρακτηριστικά «σημάδια» πως η ζωή τους κλείνει τον κύκλο της, είναι η υπερθέρμανση, η σημαντικά αργή απόκριση του υπολογιστή (που δεν συμβαδίζει με το παρελθόν του), τα μηνύματα σφαλμάτων κατά την προσπάθεια προσπέλασης συγκεκριμένων αρχείων, οι περίεργοι και ασυνήθιστοι ήχοι από το εσωτερικό του σκληρού δίσκου, και τα ξαφνικά BSOD («μπλε οθόνες θανάτου», που προκύπτουν όταν ο υπολογιστής αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και η επανεκκίνηση είναι απαραίτητη).
Στους πιο σύγχρονους SSD δίσκους, λόγω του παντελώς διαφορετικού τρόπου κατασκευής και λειτουργίας τους, είναι αρκετά πιο δύσκολο να προβλέψουμε το «τέλος» τους, καθώς δεν εμφανίζουν ανάλογους οιωνούς με τους HDD.
Παρ’ όλα αυτά, και σε αυτή την περίπτωση, η υπερθέρμανση, η σημαντικά αργή απόκριση, και τα μηνύματα σφαλμάτων κατά την προσπέλαση συγκεκριμένων αρχείων, συνιστούν «καμπανάκι» για μία επικείμενη καταστροφή.
Όταν η βλάβη φτάνει σε προχωρημένο στάδιο, οι SSD δίσκοι τείνουν να εισέρχονται σε ειδική κατάσταση «ανάγνωσης μόνο», για να προστατεύσουν το αποθηκευμένο υλικό τους.
Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν είναι εφικτή πλέον η αποθήκευση νέων δεδομένων στον δίσκο, παρά μόνο η προσπέλαση και αντιγραφή των υπαρχόντων αρχείων, ώστε να τα μεταφέρετε σε ασφαλές περιβάλλον, κάτι που πρέπει να κάνετε το συντομότερο δυνατό.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετά αξιόπιστα προγράμματα τύπου S.M.A.R.T. , που ουσιαστικά σαρώνουν τον σκληρό σας δίσκο για προβλήματα, και υπολογίζουν τη λειτουργική του “φόρμα” βάσει αποτελεσμάτων πολλαπλών ελέγχων και δοκιμών που διενεργούν.
Μάλιστα, πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές σκληρών δίσκων, όπως η Western Digital, η Seagate, και η Samsung, έχουν αναπτύξει το δικό τους αντίστοιχο λογισμικό, σχεδιασμένο ειδικά για τα μοντέλα τους.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα και στο δικό σας σύστημα, ή αν το αποτέλεσμα του S.M.A.R.T. ελέγχου ανακύψει σειρά ζητημάτων, τότε είναι επιτακτική ανάγκη να μην τα αμελήσετε και να προχωρήσετε άμεσα στην αντικατάσταση του δίσκου σας, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.
Μία ενδεδειγμένη μέθοδος πρόληψης και συντήρησης σε σκληρούς δίσκους HDD, είναι και η τακτική εκτέλεση ανασυγκρότησης, εφόσον χρειάζεται, για την εξάλειψη του κατακερματισμού.
Η ανασυγκρότηση είναι μία διαδικασία κατά την οποία τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου οργανώνονται ξανά από την αρχή, ώστε να είναι σωστά ταξινομημένα και ομαδοποιημένα, για να μπορούν οι κεφαλές ενός HDD να διαβάσουν γρηγορότερα κάθε φορά τα δεδομένα που ζητούνται και να μη χρειάζεται να “σκανάρουν” άσκοπα όλους τους μαγνητικούς εσωτερικούς δίσκους μέχρι να βρουν τα διάσπαρτα «κομμάτια» ενός αρχείου.
Δείτε πώς να κάνετε ανασυγκρότηση, πατώντας εδώ.
Δείτε, επίσης, γιατί δεν πρέπει να κάνετε ποτέ ανασυγκρότηση σε SSD δίσκους, πατώντας εδώ.