Πώς να καταστρέψεις το πιο εμβληματικό σου προϊόν

265 0


 

Τάσεις… αυτοκαταστροφής δείχνει να έχει η Apple του 1 τρισεκατομμυρίου. Η εταιρία έχει αποδείξει πολλές φορές και στο παρελθόν, ότι δεν φοβάται να πάρει μεγάλα ρίσκα σε πολλούς τομείς, κάτι που αρκετές φορές της βγήκε σε καλό, και άλλες φορές την οδήγησε σε φιάσκο. Αυτή τη φορά, στο event της 20ης Απριλίου, συνέβη μάλλον το δεύτερο.

 

 

Πρωταγωνιστής της παρουσίασης, ήταν φυσικά ο νέος iMac, τον οποίο πολλοί ανέμεναν με ανυπομονησία, αφού περίμεναν να ενταχθεί ο νέος πανίσχυρος M1 επεξεργαστής που ανέπτυξε η εταιρία, στα χαρακτηριστικά του. Και όντως, έτσι έγινε, μόνο που αυτή η τεχνική αναβάθμιση συνοδευόταν και από μία κυριολεκτικά άσχημη έκπληξη.

 

Η Apple προέβη σε μία μη αναμενόμενη κίνηση, αλλάζοντας πλήρως τον σχεδιασμό του υπολογιστή. Και παρόλο που κάτι τέτοιο ίσως να μην ακούγεται απαραίτητα κακό ή ιδιαίτερα ανησυχητικό, το αποτέλεσμα πραγματικά απογοητεύει. Θέλοντας προφανώς να τιμήσει τον χιπστερισμό και την κακογουστιά, η εταιρία πήρε μία από τις πιο πετυχημένες και εμβληματικές συσκευές της, και την χαντάκωσε. Το χαρακτηριστικό design του κλασσικού iMac, που είχε γίνει πλέον σήμα κατατεθέν του τα τελευταία τουλάχιστον 13 χρόνια, με την αρμονική διχρωμία γυαλιστερού μαύρου και ασημί αλουμινίου και το λογότυπο κεντρικά της μπροστινής του όψης, δεν υπάρχει πια. Αντικαταστάθηκε από ένα λευκό, “άοσμο” πλαίσιο και μία σειρά από αντιαισθητικά χρώματα για να διαλέξετε την κιτς μίξη που ταιριάζει στο δικό σας γούστο. Οι εντυπωσιακές καμπύλες των προηγούμενων μοντέλων είναι πια παρελθόν, αφού πλέον όλος ο υπολογιστής είναι αυστηρά τετραγωνισμένος, ενώ σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Apple αποτελείωσε την κατάσταση αφαιρώντας το σημαντικότερο, εμφανισιακά, κομμάτι, το λογότυπό της!

 

 

Ο κατά τα άλλα πανίσχυρος iMac του 2021, μοιάζει αδιαμφισβήτητα με κακοφτιαγμένο κλώνο του αυθεντικού προηγούμενου μοντέλου, από αυτούς που βρίσκεις στο Wish. Ο υπολογιστής πλέον δεν αποπνέει επαγγελματισμό και κύρος, δεν ταιριάζει στα περισσότερα σοβαρά επαγγελματικά και μη περιβάλλοντα, ενώ θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι θυμίζει παιδικό παιχνίδι. Σε καμία περίπτωση δεν δείχνει πολυτελής, και κάποιος απλός καταναλωτής που δεν έχει προχωρημένη σχέση με τον χώρο της τεχνολογίας, θα δυσκολευτεί αρκετά να πιστέψει την τιμή του βλέποντάς τον.

Και το ερώτημα, εδώ, είναι… γιατί;

Γιατί να πάρεις μία άκρως πετυχημένη, κοινώς αποδεκτή εμφάνιση, και να ρισκάρεις τόσο πολύ επανασχεδιάζοντάς την, αφού δεν χρειάζεται; Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο καινούριος iMac θα σημείωνε τεράστιες πωλήσεις και με τον ίδιο σχεδιασμό, αφού ούτως η άλλως το δυνατό του σημείο θα ήταν τα ανανεωμένα χαρακτηριστικά του.

 

Όπως είναι προφανές, η Apple προσπάθησε να επαναφέρει τη φιλοσοφία του παλιού iMac G3, σε μία εκμοντερνισμένη εκδοχή. Κύριο χαρακτηριστικό του G3 ήταν η πολυχρωμία του, αφού προσφερόταν σε πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές χρωμάτων, και σε συνδυασμό με την μερική διαφάνειά του που σου επέτρεπε να κοιτάξεις στο εσωτερικό του, σίγουρα αποτελούσε μία εναλλακτική και εντυπωσιακή πρόταση για την εποχή. Απέτυχε, όμως, αφού ο νέος iMac δεν παραπέμπει σε κάποια βελτιωμένη έκδοση του προκατόχου του, αλλά περισσότερο σε μία κακή αντιγραφή κάποιων στοιχείων του, κάνοντάς τον να δείχνει εκτός από άσχημος, και ξεπερασμένος.

 

 

Το αισιόδοξο σε αυτή την περίπτωση, είναι τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένα, με έμφαση στον νέο M1 της εταιρίας, που ισοπεδώνει σε επιδόσεις τους αντίστοιχους Intel επεξεργαστές που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενοι iMac. Αυτός θα είναι ίσως και ο λόγος που το φετινό μοντέλο δεν θα γνωρίσει αξιοσημείωτη παρακμή. Ωστόσο, είναι αναπόφευκτο, όπως και αναμενόμενο, ότι μία πολύ μεγάλη μερίδα των μέχρι τώρα χρηστών του, αλλά και των εν δυνάμει μελλοντικών, περισσότερο θα απογοητευτεί με την έκδοση του 2021, παρά θα χαρεί, αφού η οπτική αλλαγή είναι τόσο μεγάλη και κακή, που κάνει τη ζυγαριά να “γέρνει” προς τα αρνητικά.

 

Αν μη τι άλλο, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αποτυχημένης, άστοχης και ανούσιας επέμβασης που επιβεβαιώνει πλήρως το αγγλικό γνωμικό “If it ain’t broke, don’t fix it“, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι “Αν κάτι δεν είναι “χαλασμένο”, μην το πειράζεις“.

 

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Unsplash

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)