Πώς να βάλετε κωδικό πρόσβασης σε κάρτες μνήμης, στικάκια και σκληρούς δίσκους

843 0


Η ασφάλεια και η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων είναι, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, η νούμερο ένα προτεραιότητα όλων μας. Την εποχή της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας που διανύουμε, ο καθένας από εμάς αργά ή γρήγορα αναγκάζεται να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητά του διάφορους αφαιρούμενους δίσκους, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για προσωπικούς. Σε αυτούς αποθηκεύουμε πολλές φορές προσωπικά αρχεία, ή ευαίσθητα έγγραφα της δουλειάς, οπότε είναι αυτονόητοι οι λόγοι που θα θέλαμε να τα προφυλάξουμε όσο γίνεται περισσότερο.

Το μικρό τους μέγεθος δεν βοηθάει ιδιαίτερα σε αυτή την προσπάθεια, οπότε η μόνη λύση για να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα του περιεχομένου τους, είναι να ρυθμίσουμε έναν κωδικό πρόσβασης, κρυπτογραφώντας παράλληλα το σύνολο των δεδομένων.

 

Ο κωδικός αυτός θα αφορά αποκλειστικά την συσκευή αποθήκευσης που θα επιλέξετε, και θα απαιτείται κάθε φορά που θα την συνδέετε με έναν υπολογιστή, προκειμένου να ξεκλειδώσει και να εμφανίσει τα αρχεία σας. Την ίδια στιγμή, θα κρυπτογραφήσει ό,τι υπάρχει σε αυτά με σύγχρονη μορφή κωδικοποίησης, ώστε ακόμα και αν πέσει στα χέρια κάποιου έμπειρου “κομπιουτερά” που μπορεί να παρακάμψει τον κωδικό, να μην μπορεί να ανακτηθεί το απόθεμα των αρχείων σε αξιοποιήσιμη μορφή.

 

Οι υπολογιστές με Windows, διαθέτουν ένα ειδικό λογισμικό ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, το BitLocker.

Το BitLocker διατίθεται προεγκατεστημένο σε όλους τους υπολογιστές που τρέχουν κάποια έκδοση Pro των Windows και άνω (7 Professional/Ultimate, 8 Pro, 10 Pro, 11 Pro).

Η εφαρμογή του είναι αρκετά απλή, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε μονάδα αποθηκευτικού δίσκου, είτε πρόκειται για κάποιο στικάκι ή κάρτα μνήμης, είτε για κάποιον σκληρό δίσκο. Μπορεί να λειτουργήσει και σε μονάδες που έχουν ήδη αποθηκευμένα αρχεία, χωρίς την ανάγκη φορμάτ ή οποιασδήποτε άλλης διαγραφής δεδομένων.

 

Η διαδικασία είναι η εξής:

Έχοντας συνδέσει τον δίσκο ή την μονάδα που θέλετε, ανοίγετε το παράθυρο «Αυτός ο υπολογιστής» ή «Ο υπολογιστής μου» (ανάλογα με την έκδοση Windows που έχετε).

Εκεί, θα βρείτε στην λίστα που θα εμφανιστεί, την συγκεκριμένη συσκευή, και κάνοντας δεξί κλικ πάνω της θα πατήσετε στην «Ενεργοποίηση BitLocker».

 

Στη συνέχεια, θα αναδυθεί το παράθυρο του λογισμικού, όπου θα επιλέξετε την «Χρήση κωδικού πρόσβασης για το ξεκλείδωμα της μονάδας δίσκου», και από κάτω θα συμπληρώσετε δύο φορές τον κωδικό που επιθυμείτε.

 

Πατώντας «επόμενο» , θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε ένα “κλειδί αποκατάστασης” , με το οποίο θα μπορέσετε να ακυρώσετε τον κωδικό αργότερα, εάν τον ξεχάσετε. Μπορείτε είτε να το εκτυπώσετε σε χαρτί, είτε να το αποθηκεύσετε ηλεκτρονικά σε ένα αρχείο, είτε να το αποθηκεύσετε διαδικτυακά στον λογαριασμό σας στην Microsoft.

 

Προσοχή: Μην αποθηκεύετε το κλειδί σε κοινόχρηστους υπολογιστές, και μην το εκτυπώνετε σε χαρτί που μπορεί να βρεθεί από τρίτους, αφού ο καθένας με αυτό θα είναι σε θέση να ξεκλειδώσει τον δίσκο σας.

 

Αφού ολοκληρώσετε και αυτό το βήμα, θα πρέπει να επιλέξετε την μέθοδο κρυπτογράφησης.

Εάν η συσκευή σας είναι άδεια ή σχεδόν άδεια, προτείνεται η πρώτη επιλογή («Κρυπτογράφηση μόνο χώρου στο δίσκο που χρησιμοποιείται») , ενώ αν υπάρχει μεγάλος όγκος αρχείων σε αυτή, προτιμήστε την δεύτερη επιλογή («Κρυπτογράφηση ολόκληρης της μονάδας δίσκου»).

Και στις δύο περιπτώσεις θα επηρεαστούν τόσο τα τωρινά δεδομένα, όσο και τα μελλοντικά που θα προστίθενται στη μονάδα, με την διαφορά πως με την δεύτερη επιλογή γίνεται καθολική κρυπτογράφηση, ακόμα και για “ίχνη” από αρχεία που έχουν διαγραφεί παλιότερα.

 

Σημειώστε πως ο χρόνος που θα διαρκέσει η διαδικασία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τον όγκο των δεδομένων που θα περιέχει ο δίσκος σας. Ένα άδειο στικάκι με την πρώτη μέθοδο θα χρειαστεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα, ενώ ένας γεμάτος σκληρός δίσκος μεγάλης χωρητικότητας με την δεύτερη μέθοδο ενδέχεται να χρειαστεί αρκετές ώρες.

 

Τέλος, στο επόμενο παράθυρο επιλέγετε την «Λειτουργία συμβατότητας», για να είστε σίγουροι πως η συσκευή σας θα λειτουργεί απροβλημάτιστα και σε υπολογιστές με παλαιότερη έκδοση των Windows, καθώς η «Νέα λειτουργία κρυπτογράφησης» μπορεί να είναι ασφαλέστερη, ωστόσο υποστηρίζεται μόνο από τα Windows 10.

 

Αυτό ήταν. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει, και θα μπορείτε να βλέπετε την ποσοστιαία πρόοδό της μέχρι να ολοκληρωθεί.

Έπειτα το φλασάκι, η κάρτα μνήμης ή ο σκληρός σας δίσκος θα είναι πλέον πλήρως κρυπτογραφημένα, και θα απαιτείται κωδικός πρόσβασης κάθε φορά που θα συνδέονται σε οποιονδήποτε υπολογιστή, προκειμένου να ξεκλειδώσουν.

Σημείωση: Ο παραπάνω οδηγός ισχύει κατά την ημερομηνία σύνταξης του παρόντος άρθρου. Ενδέχεται, για ποικίλους λόγους, να μην είναι πλέον έγκυρος. Το internal.gr δεν φέρει καμία ευθύνη σε αυτή την περίπτωση.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


ΥΠΑΡΧΕΙ 1 ΣΧΟΛΙΟ

Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)