Τι είναι το Error 404 και άλλοι διαδικτυακοί κωδικοί

892 0


Σίγουρα θα έχει τύχει σε όλους κάποια στιγμή να προσπαθήσουν να επισκεφτούν μία ιστοσελίδα, και αντί να δουν το περιεχόμενο που περίμεναν, να τους εμφανιστεί με μεγάλα γράμματα μία σελίδα που αναφέρει το διάσημο Error 404. Όπως μπορούν οι περισσότεροι να καταλάβουν, κάτι έχει πάει στραβά για να εμφανίζεται αυτό το μήνυμα, καθώς έχει προκύψει κάποιο σφάλμα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, όμως, τι σημαίνει το νούμερο 404, αλλά και άλλα νούμερα σφαλμάτων που μπορεί να έχετε συναντήσει;

 

Το φημισμένο Error 404 λοιπόν, με περιγραφή “Not Found” είναι το συχνότερο σφάλμα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες του διαδικτύου. Σημαίνει ότι, ενώ η επικοινωνία με τον σέρβερ της ιστοσελίδας ήταν επιτυχής, η συγκεκριμένη σελίδα ή το συγκεκριμένο αρχείο που προσπαθήσατε να βρείτε δεν υπάρχει. Συχνά αυτό το σφάλμα συμβαίνει είτε επειδή η σελίδα/αρχείο που αναζητεί ο χρήστης κάποτε υπήρχε αλλά πλέον όχι, είτε επειδή ο χρήστης έκανε κάποιο λάθος στην πληκτρολόγηση του URL της ιστοσελίδας που αναζητά.

 

Το Error 404 λοιπόν, μπορεί να είναι το γνωστότερο, αλλά σίγουρα δεν είναι το μοναδικό σφάλμα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος χρήστης. Υπάρχουν πολλά σφάλματα, το καθένα με το δικό του αναγνωριστικό αριθμό, που παραπέμπουν σε συγκεκριμένο πρόβλημα. Για παράδειγμα, Το Error 403 με περιγραφή «Forbidden», αναφέρει ότι η συγκεκριμένη σελίδα ή αρχείο που προσπαθείτε να βρείτε υπάρχει, ωστόσο δεν σας επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτό.

 

Τα Errors 4xx αποτελούν μέρος μιας μεγάλης λίστας από κωδικούς απόκρισης του πρωτοκόλλου HTTP, που ξεκινούν από το νούμερο 100 και φτάνουν έως και το 511. Δεν παραπέμπουν όλοι σε σφάλματα, και ούτε εμφανίζονται όλοι σαν μηνύματα. Δείτε παρακάτω ενδεικτικά, που παραπέμπει η κάθε εκατοντάδα κωδικών:

 

1xx – Πληροφοριακή απόκριση (Δηλαδή η αίτηση του χρήστη παρελήφθη, και συνεχίζεται η διαδικασία σύνδεσης)

2xx – Επιτυχία (Δηλαδή η αίτηση του χρήστη παρελήφθη, κατανοήθηκε από το σύστημα και ήταν επιτυχής)

3xx – Ανακατεύθυνση (Δηλαδή το αίτημα παρελήφθη, αλλά χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες για την αποπεράτωσή του)

4xx – Σφάλμα Χρήστη (Δηλαδή το αίτημα παρελήφθη, αλλά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί)

5xx – Σφάλμα Σέρβερ (Δηλαδή το αίτημα από το χρήστη παρελήφθη και ήταν κατανοητό, αλλά δεν ήταν δυνατή η ολοκλήρωσή του λόγω προβλήματος του server)

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Studio Ochi

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)