Αναλυτικά η υποστήριξη για κάθε έκδοση των Windows

473 0


Όλες οι εκδόσεις των Windows παύουν να λαμβάνουν ενημερώσεις μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό γίνεται, προφανώς, για να παροτρύνει η Microsoft τους χρήστες των συγκεκριμένων λειτουργικών να “αναβαθμιστούν” σε κάποιο νεότερο.

 

Τι σημαίνει όμως αυτό, πώς γίνεται και πότε για κάθε έκδοση των Windows;

 

Η υποστήριξη της Microsoft για τα λειτουργικά της συστήματα χωρίζεται σε δύο μέρη, την βασική υποστήριξη και την εκτεταμένη. Στα πλαίσια της βασικής υποστήριξης, η Microsoft κυκλοφορεί ενημερώσεις για το εκάστοτε λειτουργικό που είτε προσθέτουν νέες λειτουργίες, είτε αλλάζουν τη σχεδίαση, είτε είναι ενημερώσεις ασφαλείας που προστατεύουν τον υπολογιστή από τους νεότερους ιούς και απειλές. Αφού λήξει η βασική υποστήριξη, τίθεται σε ισχύ η εκτεταμένη υποστήριξη, η οποία περιλαμβάνει μόνο ενημερώσεις ασφαλείας.

 

Αυτό, συνεπώς, σημαίνει ότι είναι απολύτως ασφαλές να χρησιμοποιείται ένα λειτουργικό που βρίσκεται στην εκτεταμένη υποστήριξη, αφού στον τομέα της ασφάλειας λαμβάνει ακριβώς τις ίδιες ενημερώσεις με τα νεότερα λειτουργικά.

 

Οι περίοδοι της υποστήριξης διαφέρουν ανά το λειτουργικό, και δεν είναι πάντα ίδιες σε διάρκεια μεταξύ τους.

 

Αναλυτικότερα, η υποστήριξη (βασική και εκτεταμένη) για τα Windows XP και τα Windows Vista έχει ήδη λήξει, άρα και είναι σημαντικό οι χρήστες να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους αφού πλέον είναι απροστάτευτα.

 

Σχετικά με τα Windows 7, που ακόμα χρησιμοποιεί μια μεγάλη μερίδα κόσμου, η βασική υποστήριξη για την έκδοση με το Service Pack 1 (που είναι η νεότερη) έχει λήξει στις 13 Ιανουαρίου του 2015. Είναι σε ισχύ, ωστόσο, η εκτεταμένη υποστήριξη, η οποία λήγει σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα, στις 14 Ιανουαρίου του 2020.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποστήριξη για τα Windows 8 (όχι τα 8.1) έχει ήδη λήξει, ακόμα και η εκτεταμένη, παρ’ όλο που το λειτουργικό είναι νεότερο από τα Windows 7, ως μια προσπάθεια να πείσει η Microsoft τους χρήστες να αναβαθμίσουν τουλάχιστον στα 8.1 (η οποία αναβάθμιση είναι δωρεάν).

 

Σχετικά με τα Windows 8.1 , η βασική τους υποστήριξη έχει και αυτή λήξει στις 8 Ιανουαρίου του 2018, ωστόσο η εκτεταμένη ισχύει ακόμα και θα ισχύει μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου του 2023.

 

Πηγαίνοντας στην πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού, τα Windows 10, τα πράγματα σχετικά με την υποστήριξη γίνονται λίγο πιο περίπλοκα, καθώς πλέον η υποστήριξη δεν χωρίζεται σε βασική και εκτεταμένη, αλλά το κάθε build των Windows 10 έχει και διαφορετική ημερομηνία λήξης υποστήριξης, όπως επίσης η ημερομηνία διαφέρει και ανάλογα την έκδοση χαρακτηριστικών (Home, Pro, Enterprise κτλ.). Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας της Microsoft σχετικά με τις ημερομηνίες για κάθε έκδοση:

 

 

Στην πρώτη καταχώρηση βρίσκεται το νεότερο build των Windows 10, το 1809, του οποίου η υποστήριξη λήγει στις 12 Μαΐου του 2020 για τις εκδόσεις Home και Pro και στις 11 Μαΐου του 2021 για τις εκδόσεις Enterprise και Education.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τις ενημερώσεις, μέσα στο πλαίσιο της υποστήριξης συγκαταλέγεται και η τηλεφωνική υποστήριξη με την Microsoft για οποιοδήποτε θέμα προκύψει με το εκάστοτε λειτουργικό.

 

Φυσικά η αναβάθμιση σε νεότερα builds στα Windows 10 είναι δωρεάν μέσω του Windows Update, οπότε δεν υπάρχει λόγος να παραμένετε σε παλιό build του οποίου η υποστήριξη σύντομα θα λήξει.

 

Νέα builds για τα Windows 10 βγαίνουν αρκετά συχνά, οπότε και οι παραπάνω ημερομηνίες συνεχώς θα ανανεώνονται.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Windows Latest

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)