Χάκερς επιτέθηκαν στο internal.gr

51 0


Στο «στόχαστρο» κυβερνοεγκληματιών μπήκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο τεχνολογικός ιστότοπος internal.gr , με μία ομάδα τρίτων να αποκτά στιγμιαία παράτυπη πρόσβαση στον διαχειριστικό έλεγχο του δημοφιλούς portal στις 16:18, και να αποπειράται να ανεβάσει στον server κακόβουλο περιεχόμενο.

 

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, τα υπερσύγχρονα και αυτοματοποιημένα λογισμικά προστασίας που χρησιμοποιούμε ανίχνευσαν την παραβίαση και κατέστειλαν την μετάδοση του μολυσμένου υλικού, ενώ ταυτόχρονα η άμεση και στοχευμένη ανθρώπινη επέμβαση ήταν καθοριστική για την αποφυγή περαιτέρω δυσάρεστων καταστάσεων, αποκλείοντας αστραπιαία τους… ανεπιθύμητους επισκέπτες από τα συστήματά μας, δίχως να προλάβουν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη ζημιογόνα κίνηση.

 

Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, η ταυτότητά τους δεν κατέστη εφικτό να αποκαλυφθεί, ωστόσο οφείλουμε να τους δώσουμε συγχαρητήρια, καθώς έπειτα από πολλαπλές αποτυχημένες αντίστοιχες προσπάθειες “συναδέλφων” τους από όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση, είναι οι πρώτοι στα 5+ χρόνια λειτουργίας του site που καταφέρνουν να προσπελάσουν τα πολυάριθμα αποτρεπτικά μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουμε, έστω και χωρίς να πετύχουν, τελικά, κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά και κατά τη διάρκεια των απαραίτητων εργασιών αποκατάστασης που ακολούθησαν μετέπειτα, το internal.gr παρέμεινε πλήρως λειτουργικό.

 

Ύποπτη δραστηριότητα καταγράφηκε και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής, όταν άγνωστοι με παραπλανητικές διευθύνσεις IP αποπειράθηκαν και πάλι να διεισδύσουν στην πλατφόρμα διαχείρισης της ιστοσελίδας, αποστέλλοντας εκατοντάδες διαδοχικά αιτήματα σύνδεσης μέσα σε λίγα λεπτά με τη μέθοδο του brute force, χωρίς επιτυχία.

 

Το internal.gr πλέον λαμβάνει ακόμη περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα προστασίας, ώστε να εξαλειφθούν – κατά το δυνατό – οι πιθανότητες ενός ανάλογου περιστατικού στο μέλλον.

 

Καλή τύχη την επόμενη φορά!

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)