Γιατί κάποια βίντεο στο Instagram ανεβάζουν αυτόματα τη φωτεινότητα, και πώς να το αποτρέψετε

247 0


POV: Είναι βράδυ, ξαπλώνετε στο σκοτεινό δωμάτιό σας και βλέπετε τυχαία reels στο Instagram. Ξαφνικά, περνάτε σε ένα βίντεο που κυριολεκτικά εκτινάσσει τη φωτεινότητα της οθόνης σε επίπεδα που απειλούν όχι μόνο την όραση, αλλά και την ψυχική σας ηρεμία.

 

Για να βρίσκεστε εδώ, μάλλον αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό.

 

Η ενοχλητική αυτή λειτουργία, λοιπόν, οφείλεται στην ενσωμάτωση του HDR στην πλατφόρμα.

 

Το HDR (High Dynamic Range) είναι μία τεχνολογία που παράγει εικόνες με μεγάλη διακριτή διαφορά μεταξύ των φωτεινών και σκοτεινών περιοχών. Αυτή η δυνατότητα επιτυγχάνει την απόδοση ζωντανών εικόνων και διατηρεί ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τις παραλλαγές και τις διαβαθμίσεις του φωτισμού για ρεαλιστικά φωτεινές ή σκοτεινές εικόνες, χωρίς απώλεια των μικρών λεπτομερειών.

 

Συνεπώς, για να μπορέσουν να αποτυπωθούν τα παραπάνω, το Instagram επιτρέπει στα βίντεο που το υποστηρίζουν, να ελέγχουν, μεταξύ άλλων, και τη φωτεινότητα στις οθόνες των χρηστών που τα παρακολουθούν.

 

Το κακό είναι ότι πολλοί ενεργοποιούν το HDR σε βίντεο που δεν είναι πραγματικά αναγκαίο (όπως selfie βίντεο ή memes), ενώ άλλοι το χρησιμοποιούν εν αγνοία τους, αφού σε πολλές συσκευές, μεταξύ των οποίων και τα iPhone, είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή κατά την εγγραφή.

 

Το ακόμα χειρότερο, είναι πως το Instagram δεν μας επιτρέπει να απενεργοποιήσουμε την αναπαραγωγή σε HDR, ώστε να παρακολουθήσουμε αυτά τα βίντεο στη φωτεινότητα που εμείς έχουμε ορίσει.

 

!UPDATE :

Το Instagram πλέον επιτρέπει την απενεργοποίηση του HDR στην αναπαραγωγή των βίντεο! Διαβάστε περισσότερα

 

Ο μόνος τρόπος να το αποφύγουμε, προς το παρόν, είναι μέσω πατέντας, ενεργοποιώντας τη «Λειτουργία χαμηλής ισχύος», πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις (του τηλεφώνου), και έπειτα στην «Μπαταρία».

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)