Ιλιγγιώδες πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. Ευρώ στην Apple μετά από καταγγελία του Spotify

83 0


Πέντε χρόνια μετά την κατάθεση αγωγής από την πλευρά του Spotify εναντίον της Apple, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν δικαίωσε την δημοφιλή πλατφόρμα αναπαραγωγής, επιβάλλοντας στη δεύτερη το αστρονομικό πρόστιμο του 1,84 δισεκατομμυρίων Ευρώ (περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια)!

 

Όλα ξεκίνησαν όταν το Spotify θέλησε να διαφημίσει και να πουλήσει φθηνότερα πακέτα συνδρομών μέσω της δικής του εφαρμογής, και όχι αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος App Store, πληρώνοντας, παράλληλα, προμήθεια που άγγιζε το 30%, όπως απαιτεί η Apple.

 

Εν τέλει, τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκαν πως η Apple δεν μπορεί να αποτρέψει τις μουσικές υπηρεσίες από το να παρέχουν φθηνότερες συνδρομές μέσα από το αυτόνομο περιβάλλον τους.

 

Ειδικότερα, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, συμπέρανε ότι η Apple απαγορεύει εδώ και πάνω από μία δεκαετία στους δημιουργούς εφαρμογών μουσικής να ενημερώνουν τους χρήστες τους σχετικά με εναλλακτικές και φθηνότερες συνδρομές που διατίθενται σε ανεξάρτητο περιβάλλον, κάτι που αντιτίθεται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

 

Σε ό,τι αφορά το ύψος της χρηματικής ποινής, ο ρυθμιστής σημείωσε πως ελήφθησαν υπόψη τόσο η διάρκεια και η βαρύτητα του παραπτώματος, όσο και το συνολικό κέρδος που απέφερε στην Apple αυτή η τακτική, αλλά και διάφορες «λανθασμένες πληροφορίες» που εκείνη παράσχεσε στις αρχές.

 

Το Spotify, προφανώς ικανοποιημένο με την έκβαση της υπόθεσης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Η απόφαση αυτή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα πως καμία εταιρεία, ούτε καν μία μονοπωλιακή όπως η Apple, δεν έχει το δικαίωμα να καταχράται τη δύναμη που διατηρεί ώστε να ελέγχει τον τρόπο που άλλες εταιρείες αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους.

 

Η Apple, από την άλλη, ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση, τονίζοντας πως η Κομισιόν δεν κατάφερε να αποκαλύψει κάποιο αξιόλογο αποδεικτικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει αθέμιτη συμπεριφορά ή υπονόμευση του καταναλωτικού κοινού, κατηγορώντας το Spotify ότι θέλει να «ξαναγράψει τους κανόνες του App Store», αποζητώντας μεγαλύτερο οικονομικό όφελος χωρίς να πληρώσει τίποτα στην Apple, παρά το γεγονός ότι “χρωστάει” σε εκείνη μεγάλο μέρος της τωρινής του επιτυχίας.

 

Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)