«Κλείστε τον υπολογιστή σας πριν τα μεσάνυχτα στις 31 Δεκεμβρίου 1999»

140 0


Πλησιάζουμε στα τέλη του 1999. Τίποτα σοβαρό δεν απασχολεί την πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας. Η πλήξη της καθημερινής ρουτίνας και μονοτονίας, οδηγεί τον κόσμο στη δημιουργία διάφορων σεναρίων συνομωσίας, όπως για παράδειγμα το πολύκροτο «τέλος του κόσμου», μόλις αλλάξει η χιλιετία.

 

Ενώ, λοιπόν, οι περισσότεροι ζούσαν τις… τελευταίες ημέρες της ζωής τους, και ανέμεναν τον θάνατο, ένας μεγαλύτερος εφιάλτης, που φάνταζε πιο πιθανός, κυρίευε τον κόσμο της τεχνολογίας, και τους κατόχους των πανάκριβων, τότε, υπολογιστών.

 

Οι προσωπικοί υπολογιστές το 1999, δεν ήταν, φυσικά, τόσο εξελιγμένοι, όσο είναι σήμερα. Αρκεί να αναλογιστούμε, πως μέχρι και το 1995, όταν και κυκλοφόρησαν τα Windows 95, δεν είχαν καν προηγμένο γραφικό περιβάλλον.

 

Λίγους μήνες, λοιπόν, πριν την έλευση του 2000, αναπτύχθηκε ευρέως η πεποίθηση ότι τόσο τα προγράμματα, όσο και τα λειτουργικά συστήματα όλων των υπολογιστών, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά σφάλματα με την μετάβαση στον 21ο αιώνα, εξαιτίας του τρόπου υπολογισμού και προγραμματισμού των ημερομηνιών και ημερολογίων.

Πολλά λογισμικά, αποθήκευαν και επεξεργάζονταν τα έτη λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα δύο τελευταία ψηφία τους, με αποτέλεσμα το 2000 να συμπίπτει με το 1900, κάτι που θα ήταν ικανό να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους υπολογιστές της εποχής, ακόμη και να τους καταστήσει άχρηστους!

Έτσι, επικράτησε έκδηλη σύγχυση σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία ακόμη και μεγάλων βιομηχανιών και πολυεθνικών, που βασίζονταν σε υπολογιστικά συστήματα, όπως τράπεζες και αεροπορικές εταιρείες.

 

Κάποιοι, μάλιστα, έσπευσαν τις παραμονές της πρωτοχρονιάς να εφοδιαστούν με προμήθειες και χρήματα, καθώς θεωρούσαν πως τα πάντα θα “παραλύσουν”!

 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι πως μέχρι και οι καινούριοι υπολογιστές που πωλούνταν τους τελευταίους μήνες του 1999, έφεραν αυτοκόλλητο που ανέγραφε: «ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Κλείστε τον υπολογιστή σας πριν τα μεσάνυχτα στις 31/12/99», ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη βλάβη.

 

 

Τι συνέβη τελικά;

Τίποτα. Τα σφάλματα που προέκυψαν ήταν ελάχιστα και ασήμαντα, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι αυτό οφειλόταν στην έγκαιρη προληπτική επέμβαση των προγραμματιστών, που επιδιόρθωσαν τη συγκεκριμένη ευπάθεια, και άλλους να εκφράζουν την αντίληψη πως όλη η ιστορία ήταν εξ αρχής ένα… “παπατζηλίκι”.

 

Ο τότε πρόεδρος της Αμερικής, Μπιλ Κλίντον, συντάχθηκε με τους πρώτους, δηλώνοντας πως «η πρώτη πρόκληση του 21ου αιώνα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία», συγχαίροντας τους προγραμματιστές που εργάστηκαν πάνω σε αυτό.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: The Libertarian Institute

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)