Όσα γνωρίζουμε για τους AMD Ryzen 8000

155 0


Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένει ο τεχνολογικός κόσμος την έλευση της όγδοης γενιάς των επεξεργαστών Ryzen της AMD, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει γνωστές ελάχιστες πληροφορίες για αυτούς, μέχρι στιγμής.

 

Πότε

Το αντίπαλο δέος της Intel ετοιμάζεται να παρουσιάσει τους Ryzen 8000 στις αρχές του 2024, προκειμένου να “χτυπήσει” τους Core 14ης γενιάς, που κυκλοφορούν επίσημα λίγο νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Οι νέοι Ryzen 8000 θα κατασκευάζονται βάσει της ριζικά ανανεωμένης αρχιτεκτονικής Zen 5 στα 3 nm, που θα κάνει ντεμπούτο ταυτόχρονα με τους προαναφερθέντες επεξεργαστές, και θα προσφέρει σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με την Zen 4.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ανακοίνωσή τους ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς χρονικά, συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές, ωστόσο οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως τουλάχιστον η αρχική σειρά των καινούριων μοντέλων θα έχει κυκλοφορήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

 

Κύριο χαρακτηριστικό της Zen 5, πρόκειται να συνιστά ο διαχωρισμός των πυρήνων του επεξεργαστή σε πυρήνες «υψηλών επιδόσεων» (Zen 5), και πυρήνες «ενεργειακής απόδοσης» (Zen 5c), σε ανάλογη φιλοσοφία με την κατηγοριοποίηση «P» και «E» της Intel.

 

Επιπλέον, οι Ryzen 8000 αναμένεται να διαθέτουν και βελτιωμένα ενσωματωμένα γραφικά, χρησιμοποιώντας την αναβαθμισμένη αρχιτεκτονική RDNA 3.5 , έναντι της RDNA 3 που χρησιμοποιούν τα υφιστάμενα μοντέλα της τωρινής γενιάς.

 

Μοντέλα

Τα βασικά μοντέλα της 8ης γενιάς θα αποτελούν οι: Ryzen 5 8600, Ryzen 5 8600X, Ryzen 7 8700, Ryzen 7 8700X, Ryzen 9 8900X, και ο κορυφαίος Ryzen 9 8950X.

 

Τιμή

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε αυξήσεις. Αυτό, συνεπώς, σημαίνει ότι είναι αρκετά πιθανό οι νέοι Ryzen 8000 να φέρουν παρόμοιες, ή και τις ίδιες τιμές με τα αντίστοιχα μοντέλα της σειράς 7000.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


ΥΠΑΡΧΕΙ 1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά κανείς δεν ρωτάει πού θα βρει ο Έλληνας γονιός να αναβαθμίσει τον πύργο του με καινούργιο επεξεργαστή, ή μάλλον να αγοράσει καινούργιο πλήρες σύστημα μαζί με τα καινούρια Windows, αφού τα παιχνίδια πλέον καθορίζουν και το εργαλείο που θα χρειαστεί… Υπερκατανάλωση σου ερχόμαστε, σε μια χώρα που κρύβεται μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα.
    Ευχαριστώ.

    Απάντηση

Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)