Παλιά μοντέλα Android δεν θα έχουν πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο από το 2021

361 0


Άσχημα νέα για τους κατόχους παλαιότερων συσκευών με λειτουργικό σύστημα Android. Ξεκινώντας από την 11η Ιανουαρίου του 2021, όσες συσκευές διαθέτουν Android 7.1 και προγενέστερο, θα αντιμετωπίσουν αδυναμία σύνδεσης σε πολλές ιστοσελίδες του διαδικτύου που διαθέτουν σύγχρονο πιστοποιητικό ασφαλείας.

 

Αυτό θα συμβεί επειδή η Let’s Encrypt, που είναι η αρμόδια αρχή για τα πιστοποιητικά ασφαλείας στο ίντερνετ, θα σταματήσει να “υπογράφει” καινούρια πιστοποιητικά ασφαλείας για τις εκδόσεις Android 7.1 και πίσω, αφού λόγω της παλαιότητάς τους θεωρούνται ευάλωτες και συνεπώς επικίνδυνες. Έτσι, τα ενημερωμένα πιστοποιητικά ασφαλείας των ιστοσελίδων που θα τα διαθέτουν δεν θα συμπίπτουν με τα ληγμένα πιστοποιητικά των παραπάνω εκδόσεων Android, κάτι που θα καταστήσει τους συγκεκριμένους ιστοτόπους απροσπέλαστους για τους παραπάνω χρήστες.

 

Η αρχή θα γίνει στις 11 Ιανουαρίου του 2021, οπότε και η Let’s Encrypt θα σταματήσει να υπογράφει τα ανωτέρω πιστοποιητικά από προεπιλογή, και θα πρέπει ο κάθε χρήστης και η κάθε ιστοσελίδα να το επιλέξει χειροκίνητα, εάν το επιθυμεί. Το οριστικό τέλος θα έρθει την 1η Σεπτεμβρίου του 2021, οπότε και η αρμόδια αρχή θα αφαιρέσει εξ ολοκλήρου αυτή την επιλογή.

 

Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική για μία μεγάλη μερίδα κατόχων παλαιότερων μοντέλων κινητών συσκευών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 35% του συνόλου των ενεργών συσκευών Android αυτή τη στιγμή, “τρέχουν” έκδοση παλαιότερη της 7.1 !

 

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει προσωρινή λύση για αυτό το κομμάτι του κόσμου, η οποία είναι η λήψη και χρήση του Firefox για περιήγηση στο διαδίκτυο, ο οποίος παρέχει δική του, ανεξάρτητη βιβλιοθήκη πιστοποιητικών, και λόγω της συνεργασίας της Mozilla με την Let’s Encrypt, η δεύτερη θα συνεχίσει να υπογράφει σύγχρονα πιστοποιητικά ασφαλείας αποκλειστικά για αυτόν τον browser.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)