Παράνομος ο έλεγχος σπιτιών φοιτητών από καθηγητές κατά τη διάρκεια εξετάσεων μέσω ίντερνετ

86 0


Ηχηρό “χαστούκι” στους καθηγητές που σκέφτονται διάφορες παράτυπες… εξυπνάδες, προκειμένου – όπως ισχυρίζονται – να «διαφυλάξουν το αδιάβλητο της εξεταστικής διαδικασίας», όταν αυτή πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου.

 

Οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού, εξανάγκασαν ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα να μεταβεί σε ένα νέο περιβάλλον διδασκαλίας αλλά και εξετάσεων.

Φοιτητές και μαθητές κλήθηκαν να εξεταστούν από την άνεση του σπιτιού τους και μέσω του προσωπικού τους υπολογιστή, γεγονός που θορύβησε και δυσαρέστησε μεγάλη μερίδα καθηγητών παγκοσμίως, που εναγωνίως συσκέπτονταν για να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου της αντιγραφής.

 

Η πανεπιστημιακή τους μόρφωση φαίνεται πως δεν βοήθησε ιδιαίτερα σε αυτό, και έτσι πολλοί κατέφυγαν σε απαράδεκτες και κατάπτυστες τακτικές, που παραβιάζουν κάθε έννοια ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων.

 

Μία από αυτές τις πρακτικές, ήταν η απαίτηση πλήρους επίδειξης του δωματίου του εξεταζόμενου, ώστε ο καθηγητής να “σκανάρει” οπτικώς τον χώρο, για να βεβαιωθεί πως δεν υπάρχουν… σκονάκια ή άλλα άτομα, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις όπου ζητήθηκαν ευαίσθητες πληροφορίες των προσωπικών υπολογιστών των υποψηφίων, όπως διευθύνσεις IP αλλά και παρακολούθηση της επιφάνειας εργασίας τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του internal.gr , τέτοια περιστατικά έλαβαν χώρα και σε εξετάσεις ελληνικών πανεπιστημίων.

 

Ένας φοιτητής από το Οχάιο της Αμερικής, δεν “μάσησε” και κατήγγειλε το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούσε, όταν την Άνοιξη του 2021, του ζητήθηκε να επιδείξει όλη την κρεβατοκάμαρά του, χρησιμοποιώντας την κάμερα, προκειμένου να του επιτραπεί να συμμετάσχει στην εξεταστική διαδικασία.

Ο Aaron Ogletree υπέβαλε μήνυση, λοιπόν, ισχυριζόμενος πως οι συγκεκριμένες μέθοδοι παραβιάζουν την Τέταρτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, που ορίζει πως «κάθε υποκείμενο έχει το δικαίωμα να είναι ασφαλής απέναντι σε οιονδήποτε αδικαιολόγητο έλεγχο ή κατάσχεση του ιδίου, των οικιών του, των εγγράφων του και όλης του της ιδιοκτησίας».

Το πανεπιστήμιο πρόβαλε σαν αντεπιχείρημα το γεγονός ότι «οι έλεγχοι δωματίων είναι συνήθης πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις», και πως «οι φοιτητές συχνά την αποδέχονται».

 

Το δικαστήριο απεφάνθη πως το παραπάνω μέτρο πράγματι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύονται από την Τέταρτη Τροπολογία, αφού ο ψηφιακός έλεγχος της οικίας που απαιτείται από το πανεπιστήμιο αποτελεί παράδειγμα αδικαιολόγητου ελέγχου, δικαιώνοντας έτσι τον ενάγοντα, και υπενθυμίζοντας σε κάποιους την αδιαμφησβήτητη σημασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων.

 

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι Ευρωπαϊκοί νόμοι περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι αρκετά αυστηρότεροι από αυτούς της Αμερικής, ειδικά σε ό,τι αφορά το ίντερνετ, επισύροντας, συνεπώς, ακόμη μεγαλύτερες ποινές στους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)