Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ HDD και SSD δίσκων;

489 0


Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τους νέους δίσκους SSD, που ισχυρίζονται ότι είναι καλύτεροι από τους παλαιότερης τεχνολογίας HDD, και υπόσχονται μεταξύ άλλων πολύ γρηγορότερες ταχύτητες.

 

Είναι, όμως, όλα τόσο ουτοπικά με τους SSD; Αξίζει τελικά να τους προτιμήσει κάποιος, έναντι των HDD, για τον υπολογιστή του;

 

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι υποκειμενική, και έγκειται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις του καθενός. Και οι SSD, αλλά και οι HDD υπερτερούν σε συγκεκριμένα σημεία, και «χάνουν» σε άλλα.

 

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά. Το κύριο προτέρημα των SSD δίσκων είναι η ταχύτητα. Οι SSD δίσκοι όντως προσφέρουν θεαματικά μεγαλύτερες ταχύτητες ανάγνωσης και γραφής, σε σύγκριση με αντίστοιχους HDD. Αυτό για τον χρήστη σημαίνει πολύ γρηγορότερη εκκίνηση του υπολογιστή, γρηγορότερο άνοιγμα των προγραμμάτων, αλλά και γρηγορότερη εγγραφή και ανάγνωση αρχείων.

 

Επιπλέον, ανάλογα και με τον τύπο τους, οι SSD δίσκοι είναι από μικρότεροι, έως πολύ μικρότεροι σε διαστάσεις σε σύγκριση με τους HDD.

 

Μάλιστα, λόγω απουσίας μηχανικών μερών στους SSD, αυτοί δημιουργούν λιγότερο θόρυβο σε σχέση με τους HDD, όπως επίσης και κρατάνε χαμηλές θερμοκρασίες και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

 

Από την άλλη πλευρά, οι HDD δίσκοι είναι πολύ φθηνότεροι, συγκριτικά πάντα με τον χώρο που προσφέρουν οι SSD στις αντίστοιχες τιμές. Ενδεικτικά, στην ίδια τιμή που μπορεί κάποιος να βρει σήμερα έναν επώνυμο HDD με χώρο 1 TB (1000 GB), βρίσκει SSD με χώρο 256 GB.

 

Επιπρόσθετα, οι SSD είναι λιγότερο αξιόπιστοι από τους HDD, καθώς έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από εκείνους. Φθείρονται πιο εύκολα με τις συχνές εγγραφές και διαγραφές δεδομένων, και συνεπώς χαλάνε συντομότερα από έναν αντίστοιχο HDD.

 

Με λίγα λόγια, λοιπόν, οι HDD αποτελούν μία πιο αξιόπιστη και προσιτή λύση, προσφέροντας περισσότερη σιγουριά και πολύ χώρο σε χαμηλές τιμές, ενώ από την άλλη οι SSD προσφέρουν πραγματικά γρήγορες ταχύτητες στην φόρτωση λειτουργικού, προγραμμάτων, και στην εγγραφή και ανάγνωση αρχείων στο σύστημα, μικρότερες διαστάσεις, λιγότερο θόρυβο, χαμηλότερη κατανάλωση, όλα με το αντίστοιχο τίμημα βέβαια.

 

Εάν πρέπει να αποφασίσετε μεταξύ είτε HDD, είτε SSD, η απόφαση θα είναι καθαρά υποκειμενική, ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις. Το αντικειμενικά ιδανικό, φυσικά, θα ήταν η ύπαρξη και των δύο δίσκων στον ίδιο υπολογιστή, όπου στον SSD θα φορτωνόταν το λειτουργικό και τα βαριά προγράμματα, και στον HDD τα σημαντικά αρχεία, τα πολυμέσα και όλα τα υπόλοιπα.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: RebelCry

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)