Πώς να αδειάσετε εύκολα χώρο από τον σκληρό δίσκο

650 0


Ένας γεμάτος σκληρός δίσκος μπορεί να είναι μεγάλος πονοκέφαλος, ειδικά εάν είναι ανάγκη να αποθηκευτούν αρχεία αλλά δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος. Επιπλέον, ένας γεμάτος σκληρός έχει πιο μεγάλους χρόνους αναμονής, εμφανίζει κολλήματα και δουλεύει πιο «εντατικά» από έναν μέτρια φορτωμένο δίσκο, κάτι που μπορεί και να τον οδηγήσει σε μείωση του χρόνου ζωής του, και εν τέλει σε πρόωρο θάνατο.

 

Παρακάτω ακολουθούν δύο πολύ απλές μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να δώσετε μία ανάσα στον σκληρό σας.

 

Εάν ο υπολογιστής σας έχει κάνει στο παρελθόν φορμάτ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχει κρατήσει έναν φάκελο με backup των αρχείων που είχε πριν το φορμάτ. Αυτός ο φάκελος περιέχει σχεδόν όλα τα αρχεία που είχε ο υπολογιστής πριν το φορμάτ, συνεπώς μπορεί να είναι πολύ μεγάλος και τελικώς άχρηστος, εάν δεν έχετε ξεχάσει να σώσετε κάποιο αρχείο που θέλατε. Βρίσκεται στον αρχικό φάκελο του δίσκου που βρισκόταν τα Windows πριν το φορμάτ (συνήθως στον C:) με το όνομα Windows.old . Είναι απολύτως ασφαλές να τον διαγράψετε ολόκληρο καθώς δεν περιέχει αρχεία συστήματος της τωρινής εγκατάστασης των Windows, παρά μόνο τα παλιά, και ενδέχεται να απελευθερώσετε έτσι πολύ χώρο.

 

Επιπρόσθετα, τα Windows παρέχουν στους χρήστες ένα εργαλείο το οποίο ονομάζεται «Εκκαθάριση Δίσκου» και είναι προεγκατεστημένο σε όλους τους υπολογιστές. Ανοίγοντάς το, θα παρατηρήσετε ότι εκτελεί έναν έλεγχο του δίσκου, προκειμένου να βρει πόσα και ποια αχρείαστα ουσιαστικά αρχεία μπορούν να διαγραφούν ώστε να αδειάσει ο δίσκος. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, σας εμφανίζει μία λίστα από διάφορες ομάδες αχρείαστων αρχείων τα οποία ονομάζει (πχ. Προσωρινά αρχεία, Μικρογραφίες, Κάδος Ανακύκλωσης κ.α.). Από εκεί, μπορείτε να επιλέξετε πόσα και ποια από αυτά θέλετε να διαγραφούν, και έπειτα να πατήσετε ΟΚ για να ολοκληρωθεί η πράξη. Αναλόγως τη χρήση του υπολογιστή και την κατάσταση του σκληρού, ενδέχεται και αυτά τα αρχεία να είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, οπότε διαγράφοντάς τα να απελευθερώσετε σημαντική ποσότητα χώρου. Να σημειωθεί ότι και εδώ, όλα τα εμφανιζόμενα αρχεία είναι απολύτως ασφαλές να διαγραφούν και δεν επηρεάζουν την λειτουργία του υπολογιστή.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Wallpaper Flare

Σημείωση: Ο παραπάνω οδηγός ισχύει κατά την ημερομηνία σύνταξης του παρόντος άρθρου. Ενδέχεται, για ποικίλους λόγους, να μην είναι πλέον έγκυρος. Το internal.gr δεν φέρει καμία ευθύνη σε αυτή την περίπτωση.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)