Πρόστιμο 405€ εκατ. στο Instagram για παράτυπο χειρισμό δεδομένων παιδιών

108 0


Το ιλιγγιώδες ποσό των 405 εκατομμυρίων Ευρώ, καλείται να πληρώσει η μητρική εταιρεία του Instagram, Meta, αφού η Αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας απεφάνθη πως η πλατφόρμα παραβίασε τον ευρωπαϊκό νόμο GDPR, και συγκεκριμένα τη διάταξη περί προστασίας δεδομένων ανηλίκων.

 

Ειδικότερα, η προαναφερθείσα ρυθμιστική αρχή διεξήγαγε ειδική έρευνα τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα από την οποία συμπέρανε τόσο πως η εφαρμογή επέτρεπε σε χρήστες ηλικίας 13 – 17 ετών να δημιουργήσουν επαγγελματικούς λογαριασμούς, πράξη η οποία καθιστούσε τα προσωπικά τους στοιχεία δημοσίως εκτεθειμένα, όσο και ότι κάποια προφίλ εφήβων ρυθμίζονταν από προεπιλογή ως «δημόσια».

 

Η Meta, από την πλευρά της, ανέφερε πως έχει ενημερώσει την προεπιλεγμένη ρύθμιση εδώ και πάνω από έναν χρόνο, και «ο λογαριασμός οποιουδήποτε κάτω από 18, ορίζεται ως ιδιωτικός αυτομάτως όταν εγγράφεται στο Instagram, ώστε μόνο άτομα που γνωρίζει να βλέπουν τι δημοσιεύει, και ενήλικες δεν μπορούν να στείλουν μήνυμα σε έφηβους που δεν τους ακολουθούν».

Η εταιρεία, μάλιστα, τόνισε πως διαφωνεί με τον τρόπο που υπολογίστηκε το συγκεκριμένο πρόστιμο, και σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

 

Πρόκειται για το τρίτο και μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην Meta από ελεγκτική αρχή της Ευρώπης.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)