Υποστήριξη για σεμινάριο

211 0


 

Μπορεί η Apple πάντα να φημιζόταν για την δοτικότητά της σε ότι αφορά τις ενημερώσεις των συσκευών της, κάτι που είναι ίσως και ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της, ωστόσο αυτό που είδαμε στην πρόσφατη εκδήλωση WWDC21, δεν έχει προηγούμενο.

Το ήδη γενναιόδωρο μοτίβο αναβαθμίσεων της εταιρίας επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο πέρυσι, όταν ανακοινώθηκε στο τότε WWDC20 ότι τα iOS 14 και iPadOS 14 θα πάρουν όλα τα μοντέλα που πήραν και το προπέρσινο iOS 13. Αυτό ερχόταν σε αντιπαράθεση με το έως τότε πλάνο, που προέβλεπε κάθε χρόνο την απομάκρυνση του τελευταίου σε παλαιότητα μοντέλου που έπαιρνε την εκάστοτε περσινή ενημέρωση, από την λίστα των συμβατών συσκευών. Ενώ ήδη η Apple έδινε τουλάχιστον 4 χρόνια υποστήριξης στην κάθε της συσκευή από το έτος κυκλοφορίας της, το αύξησε στα 5, ενώ κατά περίπτωση κάποιες φορές άγγιζε και τα 6!

 

Ποιος να φανταζόταν όμως, ότι φέτος θα γινόταν ακόμη καλύτερο.

Σε μία κίνηση που δεν περίμενε κανείς, και που σίγουρα δεν θυμίζει Apple, η εταιρία “έσπασε” για δεύτερη φορά το κατεστημένο που η ίδια είχε ορίσει, και δίνει ξανά την νέα έκδοση του λογισμικού της, στα ίδια μοντέλα που πήραν και το περσινό, που είναι τα ίδια που πήραν και το προπέρσινο. Αυτό σημαίνει ότι η υποστήριξη ανανεώνεται ακόμη περισσότερο, ακόμα και για συσκευές που πλέον θεωρούνται… αρχαίες.

Ενδεικτικά, είναι αξιοσημείωτο ότι το iPhone 6S, ένα smartphone που κυκλοφόρησε το 2015, έξι χρόνια πριν δηλαδή, θα πάρει την καινούρια έκδοση κανονικά, και θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναβαθμίσεις που θα κυκλοφορούν έως και τον Σεπτέμβριο του 2022! Με απλά μαθηματικά, αυτό μεταφράζεται σε 7 γεμάτα χρόνια υποστήριξης και ενημερώσεων.

Στην ίδια λογική, το iPad Air 2, ένα tablet που κυκλοφόρησε το 2014, επτά χρόνια πριν (!), θα λάβει και αυτό την νέα έκδοση του iPadOS όπως όλα τα νεότερα μοντέλα, και θα συνεχίσει αντίστοιχα και αυτό να λαμβάνει όλες τις ενημερώσεις που θα κυκλοφορούν έως και τον Σεπτέμβριο του 2022. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε μία συσκευή που θα συμπληρώσει 8 ολόκληρα χρόνια αναβαθμίσεων!

Όλα αυτά όμως, δεν ισχύουν μόνο για το iOS, αφού κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το watchOS, το λειτουργικό σύστημα των Apple Watches. Στο ίδιο μήκος κύματος, το watchOS 8 που παρουσιάστηκε φέτος, θα είναι συμβατό ακόμα και με το Apple Watch Series 3, παρά το γεγονός ότι η υποστήριξή του αναμενόταν να λήξει στο watchOS 7.

Και δεν τελειώνουμε εκεί, αφού υπάρχει και το macOS, το λειτουργικό σύστημα των σταθερών και φορητών υπολογιστών της εταιρίας, όπου και εκεί παρατηρούμε μία πανομοιότυπα ενθαρρυντική κατάσταση, με το ολοκαίνουριο macOS Monterey να είναι συμβατό ακόμα και με μοντέλα Mac του 2013, κάτι που εκτοξεύει την συνολική περίοδο υποστήριξης εκείνης της γενιάς στα 9 έτη!

 

Φυσικά, όλα τα παραπάνω εμπίπτουν στα σημερινά δεδομένα, και υποθέτοντας ότι αυτό το ουτοπικό σενάριο δεν θα συνεχιστεί και του χρόνου. Εάν η Apple κάνει ξανά την απόλυτη έκπληξη, και παρατείνει ακόμη περισσότερο το τωρινό πρόγραμμα, τότε θα μιλάμε για συσκευές με πλήρη υποστήριξη που θα αγγίζουν τα 9 με 10 χρόνια!

 

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί ότι η Apple έχει δώσει αρκετές φορές και επιπρόσθετες ενημερώσεις ασφαλείας κατ’ εξαίρεση, σε μοντέλα που τη δεδομένη στιγμή δεν υποστηρίζονταν. Πολύ πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η κυκλοφορία του iOS 12.5.4 πριν από 3 μέρες, το οποίο επιδιορθώνει σημαντικά κενά ασφαλείας του λειτουργικού, και είναι διαθέσιμο ακόμα και για το iPhone 5S, χρονολογίας 2013!

 

Οι αριθμοί ζαλίζουν και σίγουρα κάνουν εταιρίες όπως την Google, την Samsung και την Xiaomi με το Android να ντρέπονται. Πολλοί θα πουν ότι η εκτεταμένη περίοδος υποστήριξης στο iOS, οφείλεται στην απουσία σημαντικών αλλαγών και προσθηκών στις νέες εκδόσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την ευκολότερη υιοθέτηση και χρήση τους από παλαιότερες και πιο αδύναμες συσκευές. Όπως και να ‘χει όμως, με τον ανταγωνισμό να προσφέρει στην καλύτερη των περιπτώσεων, 2 με 3 χρόνια συνολικής υποστήριξης, η διαφορά είναι χαοτική, αποδεικνύοντας ότι η Apple στέκεται απέναντι στους πελάτες της υποδειγματικά, τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι, και τελικά επιβεβαιώνει έμπρακτα την άποψη πως «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» .

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)