Αν χρειαστείτε περισσότερο χώρο στα Xbox Series X/S, θα τον πληρώσετε ακριβά…

178 0


Το gaming στις μέρες μας είναι ακριβό σπορ, και αυτό θα το μάθουν με τον πιο πικρό τρόπο όσοι αναζητήσουν λύση στο πρόβλημα του περιορισμένου αποθηκευτικού χώρου της κονσόλας τους.

 

Τα νέα Xbox Series S και X, η καινούρια γενιά παιχνιδομηχανών της Microsoft, έρχονται με 500 GB και 1 TB ενσωματωμένης μνήμης αντίστοιχα, ποσά επιεικώς ανεπαρκή για την εποχή, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα μέσο παιχνίδι πλέον καταλαμβάνει αισίως κάπου στα 100 GB.

Αν συμπεριλάβουμε και το φορμάτ με τα αρχεία συστήματος, ο ωφέλιμος χώρος που διατίθεται στον χρήστη τελικά μειώνεται περίπου στα 364 GB και 804 GB αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει ότι ένας κάτοχος του Series X θα καταφέρει να εγκαταστήσει μόνο 7 – 8 παιχνίδια στο σύστημά του, ενώ ένας κάτοχος του Series S μόλις 3 – 4!

 

Είναι, λοιπόν, προφανές πως η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να στραφεί σε εξωτερικούς δίσκους, προκειμένου να επεκτείνει τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής τους.

 

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Παρά το γεγονός ότι το Xbox υποστηρίζει διαχρονικά τη δυνατότητα χρήσης οποιασδήποτε αποθηκευτικής μονάδας για χρήση ως επέκταση μνήμης, όπως πχ. στικάκια και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, τα πιο πρόσφατα παιχνίδια που κυκλοφορούν για τις νέες Series κονσόλες, δεν τα υποστηρίζουν.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα σύγχρονα games που απευθύνονται στα Series X και S, αλλά και κάποια νέα του One που δέχτηκαν βελτιωτική ανανέωση, απαιτούν αποκλειστικά τις επίσημες εξωτερικές μνήμες επέκτασης που προσφέρει η Microsoft.

Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την ανάγκη για πολύ γρήγορες ταχύτητες, η εταιρία κατέστησε υποχρεωτική την εγκατάσταση των καινούριων παιχνιδιών μόνο στις δικές της εξωτερικές μνήμες, εφόσον αυτή δεν πραγματοποιηθεί στον ενσωματωμένο σκληρό δίσκο της κονσόλας.

 

Αυτές οι «κάρτες επέκτασης», όπως αποκαλούνται, κυκλοφορούν από τη Microsoft σε συνεργασία με τη Seagate, πρόκειται στην ουσία για μικροσκοπικούς NVMe SSD δίσκους που τοποθετούνται σε ειδική θύρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του Xbox, και είναι τρομακτικά πανάκριβες!

Στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως διαθέσιμες, και οι τιμές τους ξεκινούν από 150 – 200€ για την κάρτα των 512 GB, αγγίζουν τα 250 – 300€ για το μοντέλο του 1 TB, ενώ για τα 2 TB το κόστος ξεπερνάει τα 400 – 450€!

 

Στα… θετικά, συγκαταλέγονται η απροβλημάτιστη και άμεση συνεργασία τους με το κύριο σύστημα, οι πολύ γρήγορες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής, και η απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης που αναφέρουν ομόφωνα οι αγοραστές.

 

Με τον τομέα του gaming, όμως, να εξελίσσεται διαρκώς, και τα παιχνίδια να χρειάζονται όλο και περισσότερο χώρο όσο περνάνε τα χρόνια, ο αποθηκευτικός παράγοντας αποτελεί πια βασικό μέτρο σύγκρισης και επιλογής, και τέτοιοι περιορισμοί σε συνδυασμό με τέτοιες αδικαιολόγητα υψηλές τιμές, μόνο καλό δεν κάνουν στην κοινότητα του Xbox.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)