Αξίζει να αγοράσω 4K τηλεόραση;

536 0


Στην Αμερική, μία τέτοια ερώτηση το 2019 δεν θα χρειαζόταν πολλή σκέψη. Η απάντηση θα ήταν ναι. Είναι, όμως, η απάντηση η ίδια για την Ελλάδα, με τις τιμές και τους μισθούς που ισχύουν εδώ, αλλά και με τα στάνταρ των εγχώριων τεχνολογιών;

 

Σίγουρα όχι. Στην Ελλάδα, οι μισθοί είναι αρκετά μικρότεροι, και οι τιμές αρκετά μεγαλύτερες σε σύγκριση με αυτές της Αμερικής, οπότε ένας υποψήφιος αγοραστής μπαίνει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις όταν πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να πληρώσει παραπάνω για να πάρει μία τηλεόραση με ανάλυση 4K.

 

Και δεν είναι μόνο αυτά. Στην Αμερική, αλλά και στην πλειοψηφία του υπόλοιπου κόσμου, τα κανάλια εκπέμπουν σε 1080p προ πολλού, και πολλά από αυτά πλέον και σε 4K. Ενδεικτικά, στην γειτονική Βουλγαρία και Τουρκία, υπάρχουν αρκετά κανάλια με περιεχόμενο σε 4K. Αντιθέτως, στην Ελλάδα η μισή χώρα δεν πιάνει ακόμα τα απλά HD πανελλαδικά κανάλια και αναγκάζεται να βλέπει το περιεχόμενό τους σε 576p (SD). Η κατάσταση γίνεται ακόμη τραγικότερη στα περιφερειακά/τοπικά κανάλια, όπου η ποιότητα φτάνει ακόμα και τα 360p. Για 4K, φυσικά, ούτε λόγος.

 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, θα περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη μέχρι να χρησιμοποιηθεί το 4K στα ελληνικά μέσα. Άρα εάν πάρετε 4K τηλεόραση για τα ελληνικά κανάλια το 2019, απλά θα πετάξετε τα χρήματά σας.

 

Οι μόνοι τρόποι που μπορεί το ελληνικό κοινό να αξιοποιήσει μία 4K τηλεόραση αυτή τη στιγμή, είναι το gaming – και αυτό μόνο μέσω κονσολών που το υποστηρίζουν (πχ. Xbox One X, PS4 Pro) και μόνο για συγκεκριμένα παιχνίδια – και η συνδρομητική τηλεόραση όπου και εάν παρέχεται 4K.

 

Υπενθυμίζεται ότι Nova και Cosmote TV δεν παρέχουν περιεχόμενο σε 4K, τουλάχιστον ακόμα.

 

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι για γενική χρήση σίγουρα δεν αξίζει αυτή τη στιγμή μία 4K τηλεόραση στην Ελλάδα, καθώς δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο για αρκετό καιρό ακόμη. Αξίζει, σε περιπτώσεις που ο χρήστης βλέπει φανατικά σειρές και βίντεο σε 4K σε υπηρεσίες όπως το Netflix και το YouTube, ή / και έχει στην κατοχή του κονσόλα PS4 Pro ή Xbox One X και παιχνίδια που υποστηρίζουν την ανάλυση.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: HealthTipsly

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)