Ένας απλός τρόπος για να γίνει γρηγορότερος ο σκληρός δίσκος

558 0


Οι σκληροί δίσκοι τείνουν με τον χρόνο να κατακερματίζονται, δημιουργώντας έτσι επιπλέον φόρτο που στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται, οδηγώντας σε πιο αργή λειτουργία και καθυστερήσεις.

 

Λύση υπάρχει, και λέγεται Ανασυγκρότηση Δίσκου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αναδιατάσσει τα κατακερματισμένα δεδομένα, έχοντας ως αποτέλεσμα την αποδοτικότερη λειτουργία των σκληρών δίσκων.

 

Είναι ήδη προεγκατεστημένο σε όλους τους υπολογιστές που τρέχουν Windows XP και πάνω, και μπορεί να βρεθεί είτε από την κατηγορία «Βοηθήματα», είτε αναζητώντας «Ανασυγκρότηση» στην αναζήτηση των Windows.

 

Μόλις ανοίξει το πρόγραμμα, εμφανίζει όλες τις διαθέσιμες μονάδες δίσκου του υπολογιστή. Επιλέγοντας μία μονάδα δίσκου και πατώντας «Ανάλυση», το πρόγραμμα ελέγχει εάν και κατά πόσο κατακερματισμένη είναι η συγκεκριμένη μονάδα. Εάν το ποσοστό είναι μεγάλο (ενδεικτικά >5%), συνίσταται στη συνέχεια, με επιλεγμένη τη μονάδα δίσκου, να προχωρήσετε σε «Βελτιστοποίηση», δηλαδή στην ανασυγκρότηση του δίσκου.

 

Εφόσον ολοκληρωθεί, το ποσοστό κατακερματισμού θα πέσει στο 0%, και ο σκληρός πλέον θα τρέχει πιο γρήγορα και απροβλημάτιστα, ειδικά εάν ο κατακερματισμός ήταν μεγάλος.

 

Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα ο χρήστης να ορίσει αυτόματο χρονοδιάγραμμα, όπου ο υπολογιστής θα εκτελεί αυτόματα ανασυγκρότηση, πχ. κάθε εβδομάδα (-υπερβολή-) ή κάθε μήνα, επιλέγοντας στο ίδιο παράθυρο την επιλογή «Αλλαγή ρυθμίσεων» που βρίσκεται στο κάτω μέρος.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: DIY Photography

Σημείωση: Ο παραπάνω οδηγός ισχύει κατά την ημερομηνία σύνταξης του παρόντος άρθρου. Ενδέχεται, για ποικίλους λόγους, να μην είναι πλέον έγκυρος. Το internal.gr δεν φέρει καμία ευθύνη σε αυτή την περίπτωση.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)