Χαλάει η θερμική πάστα των επεξεργαστών;

512 0


Απαραίτητο εφόδιο για τη λειτουργία του επεξεργαστή ενός υπολογιστή, είναι η εφαρμογή θερμικής πάστας μεταξύ αυτού και του συστήματος ψύξης. Η θερμική πάστα είναι υπεύθυνη για την μεταβίβαση της θερμότητας που παράγει ο CPU, προς το σύστημα ψύξης, ώστε εκείνο με τη σειρά του να απομακρύνει τη ζέστη και να διατηρήσει τον επεξεργαστή κρύο.

 

Οι θερμικές πάστες μοιάζουν με γκρι αλοιφές, οι οποίες διατίθενται συνήθως σε σύριγγες, και χρειάζεται μικρή σχετικά ποσότητα προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μία εύλογη απορία που προκύπτει, είναι εάν αυτή η αλοιφή κάποια στιγμή λήγει ή χαλάει, και εάν χρειάζεται αλλαγή.

 

Η σύντομη απάντηση είναι ότι ναι, οι θερμικές πάστες κάποια στιγμή “χαλάνε”, χάνουν δηλαδή την δραστικότητα και την θερμική αγωγιμότητά τους εξαιτίας πολλών παραγόντων.

 

Ένας από αυτούς, είναι η χρήση. Οι θερμικές πάστες φθείρονται ανάλογα με το πόσο “σκληρά” χρησιμοποιούνται, ουσιαστικά δηλαδή με το πόσο συχνά αγγίζει υψηλές θερμοκρασίες ο επεξεργαστής του υπολογιστή. Εάν μιλάμε για έναν οικιακό υπολογιστή ενός μέσου χρήστη, που τον χρησιμοποιεί για απλές καθημερινές εργασίες, ο επεξεργαστής κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες κατά το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας του, και έτσι η δουλειά της θερμικής πάστας θα είναι ευκολότερη. Αντίθετα, εάν αναφερόμαστε σε υπολογιστή που απευθύνεται σε επαγγελματίες ή και gamers, όπου χρησιμοποιούνται βαριά προγράμματα ή παιχνίδια και πολλοί πόροι για πολλές ώρες της ημέρας, η θερμική πάστα θα “φτάνει” στα όριά της συχνότερα, και άρα θα μειώνεται το προσδόκιμο ζωής της.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της θερμικής πάστας, είναι ο χρόνος. Παρόλο που δεν έχουν επίσημα ημερομηνία λήξης, μία θερμική πάστα που είναι εφαρμοσμένη για αρκετά χρόνια χωρίς να έχει αλλαχτεί, θα αρχίσει να ξεραίνεται και συνεπώς να μειώνεται η δράση της, ώσπου κάποια στιγμή θα “πετρώσει”.

 

Ακόμα, όμως, και αν μιλάμε για αχρησιμοποίητη θερμική πάστα, που βρίσκεται ακόμα στο σωληνάριο, και πάλι επηρεάζεται από τον παράγοντα του χρόνου. Εάν το σωληνάριο είναι σφραγισμένο και δεν έχει ανοιχτεί ποτέ, τότε το προϊόν μπορεί να αντέξει μέχρι και 10 χρόνια χωρίς να χαλάσει. Εάν το σωληνάριο έχει προηγουμένως ανοιχτεί και έχει χρησιμοποιηθεί μέρος της πάστας σε προηγούμενη εφαρμογή, τότε το προσδόκιμο μειώνεται στα 3 – 5 χρόνια, λόγω της οξείδωσης.

 

Σε γενικές γραμμές, είναι καλό η θερμική πάστα του επεξεργαστή να αντικαθίσταται ανά 3 – 4 χρόνια, ανεξαρτήτως των συνθηκών, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη αποτελεσματικότητά της. Οι θερμικές πάστες είναι ένα αρκετά φθηνό προϊόν, αφού αρκετές ποιοτικές και επώνυμες κοστίζουν από 3€ έως 5€, με ποσότητα που πολλές φορές αρκεί για 2 και 3 εφαρμογές.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: LEVVVEL

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)