Δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ίδρυσε ο Έλον Μασκ

105 0


Είναι προφανές πως οι παγκόσμιες συνταρρακτικές εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητο τον μεγαλύτερο τεχνολογικό κροίσο του πλανήτη.

Άλλωστε, είναι γνωστό πως ο Έλον Μασκ πίστεψε στο εγχείρημα του AI πολύ πριν αυτό λάβει τις διαστάσεις που έχει σήμερα, αφού ήταν συνιδρυτής της OpenAI, της εταιρείας που δημιούργησε την δημοφιλέστερη, πλέον, εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, από την οποία και αποχώρησε τρία χρόνια αργότερα, το 2018.

 

Ο διάσημος επιχειρηματίας πλέον διευθύνει και την «X.AI», όπως είναι η επωνυμία της νέας του εταιρείας, που συστήθηκε στις 9 Μαρτίου του 2023 στην πολιτεία Νεβάδα της Αμερικής, και φιλοδοξεί να την αναδείξει σύντομα σε πρωταγωνίστρια του χώρου.

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μασκ έχει ήδη προβεί στην αγορά χιλιάδων καρτών γραφικών, προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάπτυξη επερχόμενων υπηρεσιών και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, ενώ πηγές υποδεικνύουν πως αναζήτησε χρηματοδότηση και από επενδυτές της Tesla και της SpaceX, ώστε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την έναρξη της εταιρείας.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος, πριν από λίγο καιρό, είχε συνυπογράψει επιστολή μαζί με άλλους τεχνολογικούς ηγέτες, μέσω της οποίας ζητούσε την άμεση παύση των πειραμάτων τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας για τουλάχιστον έξι μήνες, καθώς διατηρεί την ανησυχία πως η ανεξέλεγκτη πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή αυτή τονίζεται χαρακτηριστικά:

Δυστυχώς, αυτό το επίπεδο σχεδιασμού και διαχείρισης (σ.σ. που απαιτείται) δεν τηρείται, παρά το γεγονός ότι κατά τους πρόσφατους μήνες έχουμε δει εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης να επικεντρώνονται σε έναν ανεξέλεγκτο «αγώνα δρόμου», ώστε να αναπτύξουν και να κυκλοφορήσουν ακόμη πιο πολυδύναμα ψηφιακά μυαλά που κανείς – ούτε οι ίδιοι τους οι δημιουργοί – δεν μπορούν να καταλάβουν, να προβλέψουν, ή να ελέγξουν αξιόπιστα.

Ανάμεσα στους υπογραφέντες βρίσκεται και ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόζνιακ.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)