Με τον ραγδαίο ρυθμό που αναπτύσσεται και εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη το τελευταίο διάστημα, ο συγκεκριμένος – άγνωστος μέχρι τώρα – όρος, είναι δυστυχώς βέβαιο πως θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα, αργά ή γρήγορα.
Ως deepfake, λοιπόν, ορίζεται κάθε ψηφιακό μέσο που έχει δημιουργηθεί με κάποιο αυτοματοποιημένο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, συνδυάζοντας και ενοποιώντας τα βιομετρικά χαρακτηριστικά δύο ή περισσότερων ανθρώπων.
Με απλά λόγια, πρόκειται για εικόνες, βίντεο αλλά και ηχητικές καταγραφές, οι οποίες έχουν παραποιηθεί μέσω AI εργαλείων, προκειμένου να συνθέσουν κάποιο πλασματικό σενάριο με πρωταγωνιστές υπαρκτά πρόσωπα.
Δεν θα πρέπει να συγχέεται με το γνωστό «φώτοσοπ», αφού εκεί διενεργείται χειροκίνητη επεξεργασία από τον εκάστοτε “μοντέρ”, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα και ευδιάκριτες ατέλειες.
Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους νευρωνικών δικτύων, η τεχνητή νοημοσύνη αναλύει σε βάθος πολλαπλά οπτικά και ακουστικά βιομετρικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, όπως τη φωνή του, τις κινήσεις του, και τις εκφράσεις του, από υλικό (εικόνες / βίντεο / ήχους) που θα του παρασχέσει ο χρήστης ή θα αντλήσει απευθείας από το ίντερνετ (εφόσον πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο).
Έτσι, το σύστημα μαθαίνει να τον/την μιμείται, και είναι πλέον σε θέση να αναπαραστήσει οποιοδήποτε φανταστικό και υποθετικό σενάριο του ζητηθεί σαν εντολή, με εκείνον/η πρωταγωνιστή.
Το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές εκπληκτικά, σχεδόν τρομακτικά ρεαλιστικό, και μπορεί να πείσει ακόμα και ένα έμπειρο «μάτι» πως αυτό που παρακολουθεί είναι αληθινό.
Σε έναν κόσμο που ήδη μαστίζεται ανελέητα από fake news, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος του κινδύνου που υποβόσκει, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το ανυπολόγιστο πλήθος αυτών των εφαρμογών στο διαδίκτυο, που πολλαπλασιάζεται καθημερινά, αλλά και την εύκολη πρόσβαση και χρήση τους ακόμη και από άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία.
Ήδη σε μεγάλες πολιτικές σκηνές, όπως αυτή της Αμερικής, το φαινόμενο των κακόβουλων deepfakes έχει εκκολαφθεί, με χιλιάδες πλαστές φωτογραφίες να διακινούνται αλλεπάλληλα στα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργώντας συχνά ένα τοξικό και επισφαλές κλίμα παραπλανητικών ειδήσεων και ανυπόστατων πληροφοριών.
Όμως ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο πολιτικούς και διάσημους.
Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, και κυρίως γυναίκες, πέφτουν συνεχώς θύματα επιτήδειων τρίτων, που για διάφορους ψυχαγωγικούς ή εκδικητικούς σκοπούς, φτιάχνουν και εκδίδουν τέτοιες ψεύτικες εικόνες και βίντεο, συνήθως σεξουαλικού χαρακτήρα.
Συνεπώς, με λίγες μόνο φωτογραφίες μας και μία εντολή, είναι εφικτό ο οποιοσδήποτε από εμάς να καταλήξει… γυμνός, ή ακόμα και πρωταγωνιστής ερωτικών ταινιών, από κάποιον που θα θελήσει να διαβάλλει την προσωπικότητά μας.
εικόνα άρθρου: Intel