Δύσκολοι καιροί για adblockers – Το YouTube ξεκίνησε να μπλοκάρει τα βίντεο όταν τους ανιχνεύει

541 0


Το «τζάμπα» δείχνει να πέθανε για την Google, και αυτό έχει γίνει αισθητό τους τελευταίους μήνες με τις αλλεπάλληλες κινήσεις της εναντίον όσων κάνουν χρήση λογισμικού αποκλεισμού διαφημίσεων.

 

Είναι γνωστό πως κύρια πηγή εσόδων του τεχνολογικού κολοσσού αποτελούν οι διαδικτυακές διαφημίσεις, και τα διαφυγόντα κέρδη της από όσους χρησιμοποιούν τέτοιο αποτρεπτικό λογισμικό, ήταν πολλά.

Η συγκεκριμένη κατάσταση με τους adblockers ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο φαίνεται πως ο κόμπος έφτασε πλέον στο “χτένι” για την Google, η οποία τον τελευταίο καιρό προχωρά σε δραστικά μέτρα αντιμετώπισης.

 

Αρχικά, φρόντισε να καταστήσει άχρηστη την πλειοψηφία των ανάλογων προεκτάσεων για τον Chrome, τον δημοφιλή φυλλομετρητή της, παύοντας τη λειτουργικότητά τους και αφαιρώντας τα από την αντίστοιχη βιβλιοθήκη, κάτι που κατά συνέπεια επηρέασε και πολλούς άλλους τρίτους browsers που ενσωματώνουν τον πυρήνα ανοιχτού κώδικα του Chromium, όπως ο Edge.

 

 

Για τους ελάχιστους adblockers που παρέμειναν λειτουργικοί, η Google επεφύλασσε άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη, ανακοινώνοντας τον Ιούλιο πως προτίθεται να μπλοκάρει την πρόσβαση στο YouTube σε όσους επιχειρούν να προβάλλουν τα βίντεο της πλατφόρμας χωρίς τις διαφημίσεις, καθώς αυτό συνιστά παραβίαση των όρων χρήσης της πλατφόρμας.

 

Η απειλή έγινε πράξη, και έτσι, εδώ και κάποιες ώρες, το YouTube επιτρέπει στους χρήστες λογισμικού αποκλεισμού διαφημίσεων να βλέπουν έως και τρία βίντεο, ζητώντας τους παράλληλα, κάθε φορά κατά την έναρξή, είτε να το απενεργοποιήσουν, ή να εγγραφούν στη συνδρομητική υπηρεσία YouTube Premium, που μεταξύ άλλων προσφέρει και κατάργηση διαφημίσεων επί πληρωμή.

 

 

Εάν δεν πράξουν κάτι από τα δύο, η πλατφόρμα μπλοκάρει πλήρως τη δυνατότητα αναπαραγωγής οποιουδήποτε βίντεο μετά το τρίτο κατά σειρά, έως ότου… ενδώσουν.

 

 

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι προέβη σε αυτή την απόφαση προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη των δημιουργών περιεχομένου, ωστόσο έχει γίνει γνωστό πως η ίδια διανύει μία δυσοίωνη περίοδο οικονομικής κάμψης πολλών συνεχόμενων τριμήνων, κάτι που μαρτυρά, ουσιαστικά, την πραγματική αφορμή πίσω από το αυστηρό και αυταρχικό μέτρο.

 

εικόνα άρθρου: Bloomberg

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)