Γιατί δεν εκπέμπουν σε κάποιες πόλεις τα ελληνικά HD κανάλια;

871 0


Τα ελληνικά HD κανάλια έκαναν το ντεμπούτο τους το 2016, όταν ξεκίνησαν δειλά-δειλά να εκπέμπουν σε ποιότητα 1080i. Στην αρχή βέβαια, το περιεχόμενο που διέθεταν δεν ήταν στα 1080i, οπότε το «HD» ήταν καθαρά ονομαστικό. Μετά από λίγο καιρό, ξεκίνησαν να εφαρμόζουν upscale στο low definition περιεχόμενό τους, οπότε έβγαινε ένα αποτέλεσμα κάπως καλύτερο από το 576p που παρείχαν μέχρι τότε, αλλά σαφώς κατώτερο από το 1080i. Πλέον, τρία χρόνια μετά, βρισκόμαστε σε ένα αρκετά καλύτερο σημείο, αφού πλέον σχεδόν όλα τα κανάλια μεταδίδουν σε native 1080i (πραγματικό 1080 δηλαδή και όχι upscaled) το πλείστο του περιεχομένου τους, είτε αυτό είναι εσωτερική τους παραγωγή, είτε κάποια ταινία / σειρά που έχουν αγοράσει, είτε ακόμα και οι διαφημίσεις.

 

Τα κανάλια λοιπόν φαίνεται πως είναι έτοιμα να εκπέμψουν πραγματικά σε ποιότητα Full HD. Έχετε παρατηρήσει, όμως, ότι σε πολλές περιοχές της χώρας οι HD εκδόσεις των καναλιών δεν είναι διαθέσιμες, αναγκάζοντας τους τηλεθεατές εκεί να βλέπουν ακόμα τηλεόραση με ποιότητα 576p;

 

Αν «πιάνετε» τα HD κανάλια, είστε από τους τυχερούς. Σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, τα HD κανάλια δεν μεταδίδονται από τους πομπούς των εκάστοτε περιοχών. Γιατί;

 

Το όλο εγχείρημα της μετάδοσης σε Full HD ξεκίνησε ως δοκιμαστικό. Με αυτήν την «δικαιολογία», τα HD κανάλια δεν έγιναν διαθέσιμα εξαρχής σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να δοκιμαστεί η λειτουργία τους. Το θέμα, όμως, είναι ότι 3 χρόνια μετά, και αφού όλα φαίνεται πως λειτουργούν σωστά, το έργο αυτό εξακολουθεί να θεωρείται δοκιμαστικό, και η εξάπλωση του HD έχει σταματήσει.

 

Η Digea, που είναι η υπεύθυνη για την εκπομπή όλων των ψηφιακών καναλιών, πετάει το μπαλάκι στο κράτος αναφέροντας πως η ενεργοποίηση του HD δεν εξαρτάται από δική της απόφαση, αλλά από απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

 

Η ΕΡΤ HD (πλέον ΕΡΤ Sports HD) αποτελεί εξαίρεση, καθώς εκπέμπει από δικούς της πομπούς και είναι διαθέσιμη πανελλαδικά.

 

Η Cosmote TV, από τη μεριά της, εδώ και λίγο καιρό έχει αντικαταστήσει τα standard definition ελληνικά κανάλια που διέθετε στο μπουκέτο της, με τα αντίστοιχα HD, οπότε αν έχετε Cosmote TV μπορείτε να παρακολουθήσετε τα κανάλια σε Full HD ακόμα και αν στην περιοχή σας δεν εκπέμπουν κανονικά.

 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα είναι διαθέσιμα τα ελληνικά HD κανάλια μέσω της Digea. Θα μπορούσε να γίνει τις επόμενες μέρες, ή θα μπορούσε να πάρει και μήνες, ακόμη και χρόνια.

 

Διαβάστε εδώ και τη νεότερη ανάρτησή μας σχετικά με το θέμα

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Marketing Land

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)