Γιατί δεν πρέπει να κάνετε ποτέ ανασυγκρότηση σε SSD δίσκους

384 0


Ενώ η ανασυγκρότηση είναι μία επιβεβλημένη και τακτική διαδικασία για τους HDD δίσκους, προκειμένου να εξαλειφθούν κενά, σφάλματα και αστοχίες που εμφανίζονται κατά τη χρήση και να αυξηθεί η ταχύτητα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και για τους SSD δίσκους.

 

Όπως είναι γνωστό, οι σκληροί δίσκοι SSD είναι ριζικά διαφορετικοί από τους HDD. Δεν διαθέτουν μαγνητικούς δίσκους, ούτε κεφαλές ανάγνωσης, και η λειτουργία τους είναι αρκετά παρόμοια με τα συνηθισμένα στικάκια. Επιπλέον, οι SSD είναι αρκετά πιο ευαίσθητοι από τους HDD σε ό,τι αφορά την εγγραφή αρχείων, κάτι που σημαίνει ότι η πολύ συχνή εγγραφή / διαγραφή αρχείων τους φθείρει και μικραίνει το προσδόκιμο ζωής τους.

 

Η ανασυγκρότηση λοιπόν, είναι μία διαδικασία κατά την οποία τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου οργανώνονται ξανά από την αρχή, ώστε να είναι σωστά ταξινομημένα και ομαδοποιημένα, για να μπορούν οι κεφαλές ενός HDD να διαβάσουν γρηγορότερα κάθε φορά τα δεδομένα που ζητούνται και να μη χρειάζεται να “σκανάρουν” άσκοπα όλους τους μαγνητικούς εσωτερικούς δίσκους μέχρι να βρουν τα διάσπαρτα «κομμάτια» ενός αρχείου.

 

Από την στιγμή που οι SSD δεν λειτουργούν με μαγνητικούς δίσκους και κεφαλές ανάγνωσης, κάτι τέτοιο είναι εντελώς αχρείαστο. Εκτός από αχρείαστο όμως, λόγω του ότι είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στην εγγραφή και διαγραφή αρχείων, και δεδομένου ότι η ανασυγκρότηση πραγματοποιεί χιλιάδες διαγραφές και επανεγγραφές κάθε φορά, είναι και καταστροφικό.

 

Γι’ αυτό, εάν έχετε SSD δίσκο, σιγουρευτείτε ότι οι προγραμματισμένες αυτόματες ανασυγκροτήσεις των Windows είναι απενεργοποιημένες, και μην επιχειρήσετε να κάνετε χειροκίνητα εσείς.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Scala Hosting

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)