Η Apple αλλάζει τα δεδομένα με το Vision Pro, έναν υπολογιστή σε μορφή AR μάσκας

820 0


Κρατώντας το καλύτερο για το τέλος, όπως συνήθιζε να κάνει ο Steve Jobs σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, η Apple έφερε και πάλι την επανάσταση στο ετήσιο συνέδριο WWDC που διοργάνωσε, αποκαλύπτοντας το ολοκαίνουριο Vision Pro, μία πρωτοποριακή και πανίσχυρη μάσκα επαυξημένης πραγματικότητας, με δυνατότητες ενός κανονικού υπολογιστή.

 

Για πρώτη φορά, ο χρήστης δεν χάνει την επαφή με το φυσικό περιβάλλον όταν τη φοράει, συγχωνεύοντας την πραγματικότητα με τον ψηφιακό κόσμο.

Μέσα από αυτή, μπορούμε να εμφανίσουμε μπροστά μας εφαρμογές, παιχνίδια, προγράμματα, ταινίες, βιντεοκλήσεις, ρυθμίζοντας το μέγεθος, την τοποθεσία, ακόμη και τον περιμετρικό φωτισμό και το φόντο, ώστε να εργαζόμαστε ή να ψυχαγωγούμαστε οπουδήποτε, σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και απαιτήσεις.

Η περιήγηση και η αλληλεπίδραση με το γραφικό περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος γίνεται με τα μάτια, μέσω υπέρυθρων που ανιχνεύουν τις κινήσεις τους, τη φωνή, αλλά και με κινήσεις των χεριών.

 

Η προβολή ταινιών αποκτά κυριολεκτικά κινηματογραφικό χαρακτήρα, τα παιχνίδια γίνονται πιο διασκεδαστικά και αληθοφανή από ποτέ, ενώ και η δουλειά μεταβαίνει σε νέο επίπεδο παραγωγικότητας και δημιουργικότητας.

 

Το Vision Pro μπορεί παράλληλα να τραβήξει τρισδιάστατες «Spatial» φωτογραφίες και βίντεο, μέσω των ειδικών 3D καμερών που διαθέτει, αλλά και να τις προβάλλει, δίνοντας στον χρήστη μία ανεπανάληπτη αίσθηση ρεαλισμού, και ταυτόχρονα δύναται να εμφανίσει πανοραμικές εικόνες που έχουν ληφθεί από οποιαδήποτε συσκευή, «τυλίγοντάς τες» γύρω από τον χρήστη, ώστε να νιώθει ότι βρίσκεται εκεί που τραβήχτηκαν.

 

Στο πλάι φέρει ηχεία με τεχνολογία Spatial Audio, τα οποία σαρώνουν και αναλύουν τις ακουστικές ιδιότητες και ιδιομορφίες του χώρου όπου βρίσκεται ο χρήστης, για να προσαρμόσουν τον ήχο κατάλληλα, ολοκληρώνοντας την οπτικοακουστική εμπειρία.

 

Η ανάλυση των OLED φακών του ξεπερνά τα 23 εκατομμύρια pixels, κάτι που σημαίνει ότι είναι υψηλότερη από μία 4K τηλεόραση για κάθε μάτι.

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, τροφοδοτείται από τον πολυδύναμο επεξεργαστή M2, σε συνδυασμό με τον καινούριο υπό-επεξεργαστή R1, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του υλικού από τις κάμερες, τους αισθητήρες, και τα μικρόφωνα, μέσα σε μόλις 12 κλάσματα του δευτερολέπτου.

 

 

Πρόκειται αντικειμενικά για την πιο εξελιγμένη και ποιοτική μάσκα επαυξημένης πραγματικότητας που έχει κατασκευαστεί ποτέ, με την Apple να κατοχυρώνει κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής της, περισσότερες από 5000 πατέντες ευρεσιτεχνίας.

Αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2024, αρχικά στην Αμερική, με την επίσημη τιμή λιανικής να αγγίζει τα 3499$.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την παρουσίαση του WWDC23, μαζί με όλες τις υπόλοιπες ανακοινώσεις, πατώντας εδώ.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)