Κυβερνοεπίθεση σε νοσοκομεία έβγαλε εκτός λειτουργίας τα τμήματα επειγόντων περιστατικών

64 0


Μία ανησυχητικά σοβαρή τεχνολογική είδηση που επηρεάζει άμεσα τον τομέα της υγείας και κατ’ επέκταση την ανθρώπινη ζωή, έρχεται από την Αμερική.

 

Όπως όλα δείχνουν, μία ή περισσότερες ομάδες χάκερ έδρασαν συντονισμένα και παραβίασαν μία σειρά ηλεκτρονικών συστημάτων υγείας της χώρας, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα λειτουργίας σε πολυάριθμα νοσοκομεία, κάτι που οδήγησε ακόμη και σε αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων!

 

Πιο συγκεκριμένα, επιτήδειοι αχρήστευσαν υπολογιστές του συστήματος υγείας Κρόζερ-Τσέστερ στην Πενσυλβάνια, χρησιμοποιώντας λογισμικό ransomware.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία που υπάγονται σε αυτό, να αναγκαστούν να δουλέψουν με… χειρόγραφα έγγραφα, όπως παλιά, για αρκετές ημέρες.

 

Ταυτόχρονα, και το Δίκτυο Υγείας του Ανατολικού Κονέκτικατ δέχτηκε επίθεση, οδηγώντας σε πλήρη αναστολή λειτουργίας πολλαπλών πρωτευόντων εγκαταστάσεων, όπως διαγνωστικών εργαστηρίων και χειρουργικών κέντρων της πολιτείας.

 

Παράλληλα, ούτε η Καλιφόρνια γλύτωσε από το μένος των απατεώνων, όπου εκεί οι χάκερς δεν δίστασαν να δημιουργήσουν ένα πραγματικό χάος, εκτρέποντας ακόμη και την κυκλοφορία των ασθενοφόρων, και αναγκάζοντας τους υπεύθυνους εν τέλει να αποσυνδέσουν τις τοπικές ψηφιακές υποδομές, για να τις προστατέψουν.

 

Οι κυβερνοεπιθέσεις τύπου ransomware είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, με αντίστοιχα περιστατικά να καταγράφονται αρκετά συχνά.

Οι εγκληματίες προτιμούν τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγείας για θύματα, αφού είναι πιθανότερο να ενδώσουν στους χρηματικούς εκβιασμούς τους συγκριτικά με άλλους δημόσιους φορείς, εξαιτίας της ιδιαίτερης σημασίας που διατρέχει η εύρυθμη λειτουργία τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στατιστικά έχει παρατηρηθεί ότι ο ρυθμός ανθρώπινων θανάτων αυξάνεται αισθητά κατά τη διάρκεια τέτοιων επιθέσεων.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)