«Μπλακάουτ» στο Reddit: Τι συμβαίνει;

124 0


Μία έντονη ψηφιακή διαμαρτυρία βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στο γνωστό κοινωνικό δίκτυο Reddit, όπου φαίνεται πλέον να επικρατεί ένα… διαδικτυακό χάος!

Γιατί, όμως;

 

Μέχρι στιγμής, χιλιάδες ενεργές κοινότητες της πλατφόρμας έχουν απενεργοποιηθεί εκούσια, ως ένδειξη αντίθεσης στα σχέδια της εταιρείας να επιβάλλει εξοντωτικές συνδρομές στους προγραμματιστές που δημιουργούν χρήσιμα, δωρεάν εργαλεία για την ιστοσελίδα.

 

Πιο συγκεκριμένα, το Reddit πρόσφατα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αρχίσει να χρεώνει τους προγραμματιστές για τη χρήση του μέχρι πρότινος δωρεάν API του, δηλαδή της υπηρεσίας που επιτρέπει τη διασύνδεση του πρόσθετου λογισμικού που αναπτύσσουν, με την κεντρική πλατφόρμα.

Μάλιστα, οι χρεώσεις αυτές θα κυμαίνονται ανάλογα με το πλήθος των αιτημάτων, και θα έχουν μηνιαία βάση.

 

Κατά συνέπεια, εκατοντάδες τέτοιες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από μεγάλο αριθμό χρηστών του Reddit, θα πρέπει να πληρώσουν δυσβάσταχτα χρηματικά ποσά για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, κάτι που προφανώς δεν είναι ρεαλιστικό και εφικτό, όταν τα έσοδά τους είναι ανεπαίσθητα ή μηδενικά.

Αξίζει, μόνο, να σημειωθεί, ότι η δημοφιλέστερη εφαρμογή της πλατφόρμας, το Apollo, καλείται, σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική των νέων χρεώσεων, να πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, με τον δημιουργό του να τονίζει ότι φυσικά αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το ποσό, και θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του στο τέλος του μήνα.

 

Οι υπόλοιποι χρήστες, θέλοντας τόσο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πληττόμενους προγραμματιστές, όσο και να διατηρήσουν «ζωντανές» όλες αυτές τις χρήσιμες εφαρμογές που πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν καθημερινά, προχώρησαν σε συντονισμένες κινήσεις διαμαρτυρίας.

Ήδη, περισσότερες από 8000 κοινότητες του Reddit, μεταξύ των οποίων και κάποιες πολύ διάσημες που μετρούν δεκάδες εκατομμύρια μέλη, όπως η r/funny, η r/music και η r/gaming, έκλεισαν προσωρινά, οδηγώντας εκ των πραγμάτων σε ένα τεράστιο «μπλακάουτ» της πλατφόρμας.

Μάλιστα, οι μεταβολές και οι αρχειοθετήσεις των κοινοτήτων ήταν τόσο μαζικές, που οι διακομιστές δεν άντεξαν, και για αρκετή ώρα χθες «έπεσε» ολόκληρο το Reddit!

 

Από την μεριά της, η εταιρεία δεν δείχνει πρόθυμη να ανακαλέσει την απόφασή της, ωστόσο ανέφερε ότι κάποιες ειδικές εφαρμογές προσβασιμότητας, θα εξαιρεθούν από τις νέες χρεώσεις.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)