Όλα όσα είδαμε στο χθεσινό WWDC22: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura, Macbooks με τον νέο M2, watchOS 9

181 0


Πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, η πολυαναμενόμενη εκδήλωση της Apple, που σήμανε και την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου WWDC22 για προγραμματιστές.

 

Σε αυτή, παρουσιάστηκαν τόσο νέες εκδόσεις λογισμικού και λειτουργικών συστημάτων της εταιρίας, όσο και νέα μοντέλα συσκευών της.

Αναλυτικά:

 

iOS 16

Χωρίς επαναστατικές αλλαγές, όπως άλλωστε έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, η καινούρια έκδοση του λειτουργικού συστήματος των iPhone έρχεται με μικρές αλλαγές και προσθήκες, με την κυριότερη από αυτές να είναι η παραμετροποιήσιμη οθόνη κλειδώματος, όπου ο χρήστης μπορεί πλέον να προσθέτει μικροεφαρμογές, να επιλέγει τον τρόπο εμφάνισης ειδοποιήσεων, αλλά και να εξατομικεύει χαρακτηριστικά όπως το ρολόι.

 

Αξιοσημείωτες είναι και οι σημαντικές αναβαθμίσεις που δέχτηκαν οι εφαρμογές των μηνυμάτων και των email.

Πλέον, είναι δυνατή η επεξεργασία, ή ακόμα και η αναίρεση αποστολής ενός μηνύματος που έχει ήδη σταλεί, ενώ οι χρήστες μπορούν πια να προγραμματίσουν αποστολές email σε μελλοντικό χρόνο.

 

Επιπλέον, είναι δυνατή η δημιουργία κοινής βιβλιοθήκης πολυμέσων, για να γίνεται αυτόματα διαμοιρασμός φωτογραφιών και βίντεο με αγαπημένα πρόσωπα.

 

Για να δείτε αν η συσκευή σας είναι συμβατή με το iOS 16, πατήστε εδώ.


iPadOS 16

Παρομοίως με το iOS, οι αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα των iPad είναι δευτερεύουσες και περιορισμένες.

Κυριότερη προσθήκη αποτελεί το Stage Manager, που επιτρέπει τη δημιουργία ενός χρηστικού εργασιακού περιβάλλοντος, με γρήγορες και εύκολες εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών, φέρνοντας για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο οικοσύστημα τα παράθυρα.

 

Επίσης, η εφαρμογή του Καιρού γίνεται τώρα διαθέσιμη και στα iPad, κάτι που ο κόσμος ζητούσε εδώ και χρόνια, και είναι αρκετά περίεργο που χρειάστηκε τόσος χρόνος για να υλοποιηθεί.

 

Ισχύει και η πλειοψηφία των νέων χαρακτηριστικών του iOS 16.

 

Για να δείτε αν η συσκευή σας είναι συμβατή με το iPadOS 16, πατήστε εδώ.


macOS Ventura

Το Stage Manager που είδαμε παραπάνω, έρχεται και στο λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών της Apple.

Επιπρόσθετα, η νέα έκδοση του macOS φέρνει ανανεωμένη αναζήτηση, ομαλή μεταβίβαση κλήσεων FaceTime σε άλλες συσκευές, και τη νέα λειτουργία Continuity Camera, που μετατρέπει το iPhone σας σε κάμερα για τον Mac υπολογιστή σας, για καλύτερη ποιότητα βιντεοκλήσεων.

 

Ισχύουν και ορισμένες δυνατότητες του iOS 16.


watchOS 9

Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος του Apple Watch έρχεται με τη νέα εφαρμογή Φαρμάκων, που υπενθυμίζει και ενημερώνει για το προσωπικό πρόγραμμα δοσοληψίας του καθενός, ενώ σημαντικά έχει αναβαθμιστεί και η εφαρμογή της Γυμναστικής.

Επίσης, παρατίθενται πλέον περισσότερες λεπτομέρειες σχετικές με τον ύπνο και την καρδιακή υγεία από τις αντίστοιχες εφαρμογές.

Τέλος, προστέθηκαν περισσότερα watchfaces για μεγαλύτερη εξατομίκευση.


Νέο Macbook Air

Εκτός από τον τομέα του λογισμικού, αναβαθμίσεις είχαμε και στους φορητούς υπολογιστές της εταιρίας, με την παρουσίαση του νέου μοντέλου Macbook Air, με τον ολοκαίνουριο επεξεργαστή M2.

 

Χαρακτηρίζεται από ανανεωμένο σχεδιασμό, βελτιωμένη Liquid Retina οθόνη, 1080p ανάλυση κάμερας, τετραπλό σύστημα ηχείων, και μπαταρία που αγγίζει τις 18 ώρες λειτουργίας.


Νέο Macbook Pro 13″

Καινούριο μοντέλο και για τη σειρά Pro, φέροντας τον ολοκαίνουριο επεξεργαστή M2, βελτιωμένη Retina οθόνη 13 ιντσών, μικρόφωνο ποιότητας «στούντιο», και διάρκεια μπαταρίας έως και 20 ωρών.


Τα νέα λάπτοπ θα κυκλοφορήσουν τον Ιούλιο, χωρίς να υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι τελικές εκδόσεις των νέων διανομών των λειτουργικών συστημάτων αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

 

Μπορείτε να ξαναδείτε σε μαγνητοσκόπηση τη χθεσινή παρουσίαση εδώ.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)