Ό,τι γνωρίζουμε για τους επερχόμενους Intel Core 14ης γενιάς

116 0


Με τους Intel Core 13ης γενιάς να φαντάζουν ήδη… πεπαλαιωμένοι για κάποιους, έχοντας κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η τεχνολογική κοινότητα αναμένει εναγωνίως την επόμενη έκδοση των δημοφιλών επεξεργαστών της εταιρείας.

 

Για να δούμε, λοιπόν, τι γνωρίζουμε προς το παρόν για τους μελλοντικούς «Meteor Lake», όπως είναι η κωδική ονομασία των Core 14ης γενιάς, σύμφωνα και με τις έως τώρα διαρροές και φήμες που διαχέονται στο διαδίκτυο, αλλά και με κάποιες επίσημες πληροφορίες που έχει δημοσιοποιήσει η ίδια η Intel.

 

Αρχικά, όλα δείχνουν πως οι νέοι επεξεργαστές της σειράς θα ανακοινωθούν το φετινό Φθινόπωρο, και συγκεκριμένα στο ειδικό «Innovation Event» που διοργανώνει η Intel στις 19 – 20 Σεπτεμβρίου.

Εκεί θα αποκαλυφθούν τα πρώτα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, ενώ κατά τους επόμενους μήνες, μέχρι και τη διεξαγωγή της έκθεσης CES 2024 τον Ιανουάριο, αναμένεται να ανακοινώνονται συνεχώς επιπρόσθετα μοντέλα.

Μάλιστα, η ίδια η Intel σε παλαιότερη τοποθέτησή της, δήλωσε πως τα πρώτα μοντέλα της σειράς Meteor Lake θα κυκλοφορήσουν στην αγορά πριν το νέο έτος.

 

!UPDATE :

Η Intel ανακοίνωσε επίσημα στο Innovation Event, πως οι πρώτοι επεξεργαστές της νέας σειράς Meteor Lake θα αποκαλυφθούν στις 14 Δεκεμβρίου.

 

Άλλη μία σημαντική λεπτομέρεια, που πλανάται ως φήμη, αποτελεί το γεγονός ότι οι Core 14ης γενιάς ενδέχεται να μην διαθέτουν εκδόσεις σταθερών υπολογιστών.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι η 14η γενιά των επεξεργαστών της Intel θα αφορά μόνο φορητούς υπολογιστές (laptops), και οι χρήστες των σταθερών θα πρέπει να περιμένουν την 15η γενιά (Arrow Lake), προκειμένου να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αναλυτές διαφωνούν με την παραπάνω πρόβλεψη, επιμένοντας ότι τελικά θα δούμε και εκδόσεις σταθερών υπολογιστών στα ράφια.

 

Ξεκινώντας με την φετινή σειρά, οι Intel Core επεξεργαστές φαίνεται πως θα αποκτήσουν μία επιπλέον κατηγοριοποίηση: τους απλούς, και τους «Ultra», ενώ αλλαγές θα σημειωθούν και στον τρόπο ονοματοδοσίας.

 

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, οι Ultra θα αποτελούν αναβαθμισμένες παραλλαγές των αντίστοιχων απλών μοντέλων.

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει αναρτήσει η Intel, οι Core 14ης γενιάς θα φέρουν ανανεωμένη αρχιτεκτονική στα 7 nm, ενώ και ο τρόπος κατασκευής τους θα διαφέρει, επιτρέποντας τόσο αισθητά αυξημένες επιδόσεις, όσο και βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση κατά έως και +50%, συγκριτικά με τους προκατόχους τους.

Μάλιστα, για τα μοντέλα που θα διαθέτουν ενσωματωμένα γραφικά, αναφέρεται ότι θα προσφέρουν ακόμα και διπλάσιες επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα, από τις ανάλογες περσινές εκδόσεις τους.

 

Παράλληλα, όλα δείχνουν πως το socket που χρησιμοποίησε η Intel στις δύο προηγούμενες σειρές (LGA 1700) θα εγκαταλειφθεί, δίνοντας τη θέση του στο νέο LGA 1851, κάτι που συνεπώς θα καταστήσει ασύμβατες τις υπάρχουσες μητρικές κάρτες με τους νέους επεξεργαστές της.

Ωστόσο, τα σχέδια του LGA 1851 που έχουν διαρρεύσει στο ίντερνετ, μαρτυρούν πως θα είναι εξωτερικά πανομοιότυπο με το LGA 1700, κάτι που σημαίνει ότι είναι αρκετά πιθανό οι υπάρχουσες ψύκτρες να παραμείνουν συμβατές.

 

Ταυτόχρονα, με τους Meteor Lake αναμένεται να παύσει και η υποστήριξη για μνήμες RAM τύπου DDR4, απαιτώντας, πλέον, αποκλειστικά τύπου DDR5.

 

Τέλος, φημολογείται και η προσθήκη μνήμης L4 cache σε κάποια εκ των νέων επικείμενων μοντέλων, για πρώτη φορά στην ιστορία των Intel επεξεργαστών.

 

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η Intel κρατάει μία σταθερή τιμολογιακή πολιτική τα τελευταία χρόνια, οπότε πλην συγκλονιστικού απροόπτου, οι καινούριοι Core 14ης γενιάς αναμένεται να κυκλοφορήσουν με αντίστοιχες ή αρκετά παρόμοιες τιμές λιανικής με αυτές των περσινών Core 13ης γενιάς.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)