Πιθανοί λόγοι που δεν ανοίγει ο υπολογιστής

1129 0


Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην ανοίγει ένας υπολογιστής. Προκειμένου να μπορέσετε να βρείτε την αιτία για την δική σας περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να παρατηρήσετε τα «σημάδια» που σας «δείχνει».

 

Εάν ο υπολογιστής σας δεν ανοίγει καθόλου, δηλαδή δεν ξεκινάνε ούτε καν οι ανεμιστήρες και δεν ανάβουν τα λαμπάκια του πύργου, και ενώ μέχρι τώρα δούλευε κανονικά, δύο μπορεί να είναι οι αιτίες. Είτε έχει χαλάσει – καεί η μητρική του υπολογιστή, είτε κάηκε το τροφοδοτικό.

 

Εάν ο υπολογιστής ξεκινάει, αλλά δεν εκκινείται το λειτουργικό σύστημα, και αντ’ αυτού εμφανίζεται το μήνυμα «BOOTMGR is missing», τότε σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην φόρτωση των Windows. Δηλαδή, κάποιο απαραίτητο αρχείο συστήματος είτε λείπει, είτε έχει καταστραφεί, και συνεπώς είναι αδύνατο να φορτωθεί το λειτουργικό σύστημα.

 

Εάν πάλι ο υπολογιστής ξεκινάει, αλλά δεν εκκινείται το λειτουργικό σύστημα, και αντ’ αυτού ακούγονται διαδοχικά ηχητικά μπιπ, τότε συμβουλευτείτε την παρακάτω λίστα για να προσδιορίσετε το πρόβλημα που θέλει να σας «μεταφέρει» ο υπολογιστής σας, ανάλογα με τον αριθμό και την διάρκεια των ηχητικών σημάτων που ακούγονται κάθε φορά:

 

Εάν ακουστεί ένα μπιπ, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τον χρονοδιακόπτη του refresh των μνημών RAM (είτε όλων, είτε μερικών).

 

Εάν ακουστούν δύο μπιπ, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στα πρώτα 64 KB της μνήμης RAM. Το σφάλμα αυτό ονομάζεται Parity Error.

 

Εάν ακουστούν τρία, σημαίνει ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα στην δοκιμή λειτουργίας των μνημών RAM (είτε όλων, είτε μερικών). Σιγουρευτείτε ότι αυτές είναι «κουμπωμένες» σωστά στις σωστές υποδοχές.

 

Τα τέσσερα μπιπ σημαίνουν ότι υπήρξε πρόβλημα με τον χρονοδιακόπτη της μητρικής. Συχνά οφείλεται στην ίδια την μητρική, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα δημιουργούν και κάποιες επιπλέον κάρτες PCI που είναι «κουμπωμένες» στην μητρική.

 

Πέντε μπιπ υποδεικνύουν ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα με τον επεξεργαστή. Δοκιμάστε να επανατοποθετήσετε τον επεξεργαστή.

 

Εάν ακουστούν έξι, σημαίνει ότι δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα που πιθανώς να προέκυψε από μία προβληματική κάρτα επέκτασης (PCI), ή από προβληματική μητρική. Δοκιμάστε για αρχή να επανατοποθετήσετε τις κάρτες επέκτασης, ή να τις τοποθετήσετε σε διαφορετικές υποδοχές.

 

Εφτά μπιπ προδίδουν κάποιο σφάλμα είτε με τον επεξεργαστή, είτε με την μητρική, ή με κάποια κάρτα PCI.

 

Εάν ακουστούν οκτώ μπιπ, σημαίνει ότι υπήρξε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών, και είναι αρκετά πιθανό αυτή να είναι χαλασμένη. Σιγουρευτείτε, πρώτα, ότι η κάρτα είναι τοποθετημένη σωστά στην υποδοχή της μητρικής.

 

Τα εννιά μπιπ δείχνουν ότι παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα με το BIOS της μητρικής. Εάν είστε τυχεροί, το συγκεκριμένο πρόβλημα ίσως λυθεί με ένα απλό reset της μητρικής, αφαιρώντας την μπαταρία CMOS για 10-15 λεπτά και επανατοποθετώντας τη. Διαφορετικά, χρειάζεται αντικατάσταση της μητρικής.

 

Δέκα μπιπ σημαίνουν ότι υπήρξε κάποιο σφάλμα στην διαδικασία εγγραφής / ανάγνωσης από το CMOS. Δοκιμάστε και εδώ να κάνετε reset την μητρική, αφαιρώντας την μπαταρία CMOS για 10-15 λεπτά και επανατοποθετώντας τη. Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, είναι πιθανό να είναι προβληματική η μητρική.

 

Εάν ακουστούν έντεκα μπιπ, πάει να πει ότι η δοκιμή λειτουργίας της προσωρινής μνήμης cache απέτυχε.

 

Εάν ακουστεί ένα μακρύ μπιπ και μετά δύο σύντομα, σημαίνει ότι αντιμετωπίστηκε κάποιο θέμα με την μνήμη της κάρτας γραφικών. Δοκιμάστε να επανατοποθετήσετε την κάρτα γραφικών. Εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, είναι αρκετά πιθανό η κάρτα γραφικών να είναι προβληματική.

 

Εάν ακουστεί ένα μακρύ μπιπ και μετά οκτώ σύντομα, υποδεικνύει ότι υπήρξε πρόβλημα με τη δοκιμή του προσαρμογέα οθόνης. Σιγουρευτείτε ότι η κάρτα γραφικών είναι τοποθετημένη σωστά, και έχουν συνδεθεί τα απαραίτητα καλώδια τροφοδοσίας ρεύματος.

 

Τέλος, εάν ακούγονται διαδοχικά και ασταμάτητα μπιπ, είναι σημάδι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την τάση του ρεύματος. Υπάρχει, επίσης, περίπτωση ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή να υπολειτουργεί και να μην μπορεί να ψύξει επαρκώς τον επεξεργαστή. Σταματήστε το συντομότερο τη λειτουργία του υπολογιστή για να αποφευχθούν βλάβες, και σιγουρευτείτε ότι η τάση που διαρρέεται στον υπολογιστή είναι σωστή, όπως επίσης και ότι ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή λειτουργεί στις σωστές στροφές.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Google

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)