Ποιο λειτουργικό σύστημα να βάλω σε νέο υπολογιστή;

826 0


Εάν αγοράσατε ή πρόκειται να αγοράσετε καινούριο υπολογιστή και σκέφτεστε τι λειτουργικό σύστημα να του εγκαταστήσετε, η απάντηση είναι μία.

 

Έχοντας 2020 πλέον, τα Windows 10, που έχουν κυκλοφορήσει από το 2015, είναι μονόδρομος. Τα Windows 10, το νεότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, έδειξε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του την αξιοπιστία και τη σταθερότητα που διαθέτει. Τα όποια προβλήματα και τυχόν σφάλματα που υπήρχαν, έχουν πλέον εξαλειφθεί και το λειτουργικό είναι πλήρως αξιόπιστο και συνεπές, είτε για προσωπική χρήση, είτε για επαγγελματική.

 

Επιπλέον, με τη λήξη της υποστήριξης των Windows 7 στις 14 Ιανουαρίου του 2020, οποιοδήποτε λειτουργικό πέραν των Windows 8.1 και Windows 10 είναι, εκτός από πεπαλαιωμένο, και ανασφαλές. Η μη υποστήριξη μίας έκδοσης των Windows από την Microsoft, σημαίνει απουσία ενημερώσεων ασφαλείας, που εν τέλη πάει να πει ότι ο υπολογιστής σας θα είναι ευάλωτος σε οποιαδήποτε νέα απειλή και ιό κυκλοφορεί από εδώ και πέρα.

 

Σημειώστε, επίσης, ότι η ανάπτυξη των Windows 10 δεν έχει ακόμη τελειώσει. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά η Microsoft κυκλοφορεί νέες ενημερώσεις και αναβαθμίσεις για το παραπάνω λειτουργικό, που όχι μόνο διορθώνουν όποια προβλήματα εμφανίζονται, αλλά προσθέτουν και νέες, χρήσιμες λειτουργίες και δυνατότητες.

 

Πέραν όλων των παραπάνω, πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλά νέα εξαρτήματα υπολογιστών (Επεξεργαστές, Μητρικές κτλ.) που κυκλοφορούν τώρα, είναι συμβατά μονάχα με τα Windows 10, κάτι που σημαίνει ότι εάν εσείς εγκαταστήσετε άλλο λειτουργικό, ενδέχεται να δημιουργηθούν σημαντικά θέματα συμβατότητας, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση του υπολογιστή ή/και αδυναμία χρήσης κάποιων λειτουργιών.

 

Τα Windows 8.1 , η μόνη «λογική» αντιπρόταση στα Windows 10 αυτή τη στιγμή, δεν προτείνεται, αφού το συγκεκριμένο λειτουργικό ήταν μία αποτυχημένη προσπάθεια εκμοντερνισμού των Windows για χρήση σε έξυπνες συσκευές τύπου Tablets και άλλων με οθόνη αφής, κάτι που θα δυσκολέψει και θα ενοχλήσει πολλούς χρήστες που είχαν συνηθίσει το περιβάλλον και τον τρόπο χρήσης των παλαιότερων εκδόσεων.

 

Εάν σκέφτεστε λειτουργικό σύστημα διαφορετικό των Windows, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν έξυπνο εάν είστε απλός, καθημερινός χρήστης που χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για ψυχαγωγία και δουλειά, ή gaming. Τα Linux είναι ένα πολύ περίπλοκο λειτουργικό, που χρησιμοποιείται κατά βάση από προγραμματιστές και enthusiasts, και δεν προσφέρουν κάποιο αξιοσημείωτο πλεονέκτημα στον απλό χρήστη για να τα προτιμήσει. Το Mac OS είναι λειτουργικό που προορίζεται αποκλειστικά για συσκευές της Apple, συνεπώς η όποια «πατέντα» για χρήση του στους υπόλοιπους υπολογιστές δεν ενδείκνυται, αφού πέρα από το ότι είναι παράτυπο, θα δημιουργήσει και πολλά προβλήματα συμβατότητας και λειτουργίας προγραμμάτων και υλικού.

 

Τέλος, κάντε μία χάρη στον εαυτό σας και προσπεράστε απόψεις και «συμβουλές» από υποτιθέμενους «γνώστες του αντικειμένου» που θα σας προτείνουν να εγκαταστήσετε παλαιό λειτουργικό όπως τα Windows 7 ή ακόμα και τα Windows XP σε νέο υπολογιστή. Μία τέτοια άποψη το 2020 δεν έχει καμία απολύτως βάση, κανένα θετικό στοιχείο, είναι παντελώς ανυπόστατη και ακόμη και επικίνδυνη για τον υπολογιστή σας και τα δεδομένα σας.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: Microsoft

Σημείωση: Απαγορεύεται από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας η καθ' οποιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)