Ποιες είναι οι διαφορές των CD, DVD και Blu-Ray

Δημοσιεύτηκε στις: στις 01:28
487 0


Όλοι μας, κάποια στιγμή, έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιο CD, DVD ή BluRay στη ζωή μας, είτε για να δούμε μία ταινία, να ακούσουμε μουσική, να μεταφέρουμε δεδομένα, ή για όλα αυτά μαζί. Παρόλο που οι τρεις αυτοί τύποι δίσκων είναι οπτικά πανομοιότυποι, λειτουργικά διαφέρουν αρκετά.

 

Τα γνωστά CD (Compact Disk), είναι δίσκοι με χωρητικότητα 700 MB. Μπορούν να διατηρήσουν οποιοδήποτε είδος αρχείου, ωστόσο περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ελάχιστες κωδικοποιήσεις που υποστηρίζουν, ενώ είναι ευρέως γνωστά κυρίως για τη χρήση τους ως μέσα αποθήκευσης μουσικής.

 

Αργότερα, εφευρέθηκαν τα DVD (Digital Versatile Disk), τα οποία ουσιαστικά ήταν μία βελτιωμένη έκδοση των CD, με κάποια κοινά στοιχεία. Οι συγκεκριμένοι δίσκοι έχουν χωρητικότητα συνήθως στα 4.7 GB, ωστόσο υπάρχουν και διαφορετικοί τύποι δύο στρώσεων και/ή δύο πλευρών, που προσφέρουν χωρητικότητα έως και 17 GB. Παρέχουν εμφανώς αυξημένες ταχύτητες εγγραφής σε σχέση με τα CD. Επιτρέπουν εγγραφή βίντεο ανάλυσης έως και 720 x 576p (SD). Σημαντικό εμπόδιο στην χρήση τους σήμερα, αποτελεί το γεγονός ότι περιορίζονται από την αποκλειστική υποστήριξη της κωδικοποίησης MPEG-2, ή οποία θεωρείται πια ξεπερασμένη.

 

Στη συνέχεια ήρθαν τα Blu-Ray. Αντίθετα με τους δύο προκατόχους τους, τα BluRay έχουν να επιδείξουν πολλές διαφοροποιήσεις, τόσο στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, όσο και στον τρόπο κατασκευής τους. Σημαντική τροποποίηση στην λειτουργία τους, είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιούν λέιζερ μήκους κύματος 405 νανομέτρων, το λεγόμενο μπλε λέιζερ, σε αντίθεση με τα CD και DVD που χρησιμοποιούν λέιζερ 650 νανόμετρων (κόκκινο). Μαζί με άλλες τεχνικές αναβαθμίσεις, καταφέρνουν να φτάνουν πολύ υψηλές ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής, ενώ η χωρητικότητά τους αγγίζει τα 25 GB για τους δίσκους μονής πλευράς, και 50 GB για τους δίσκους διπλής πλευράς. Υποστηρίζουν όλες τις σύγχρονες κωδικοποιήσεις ήχου και εικόνας, και επιτρέπουν εγγραφή βίντεο ανάλυσης έως και 1920 x 1080p (Full HD).

 

Πλέον, και με την ευρύτερη διάδοση του 4K παγκοσμίως, έχει κυκλοφορήσει μία νέα έκδοση του Blu-Ray, το “Ultra HD Blu-Ray“, το οποίο επιτρέπει την εγγραφή και αναπαραγωγή βίντεο ανάλυσης έως και 3840 x 2160p (4K), παρέχοντας παράλληλα χωρητικότητα που ξεκινάει από 50 GB και φτάνει τα 100 GB.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)