Πώς να ελέγξετε τον υπολογιστή σας για ιούς

723 0


Η σάρωση για ιούς στους προσωπικούς μας υπολογιστές θα πρέπει να είναι μία επιτακτική και συχνή διαδικασία, προκειμένου να κρατήσουμε το σύστημά μας υγιές και γρήγορο, αλλά και τα δεδομένα μας ασφαλή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ιών που μπορούν να προσβάλλουν ανά πάσα στιγμή τον υπολογιστή μας, που μεταξύ άλλων μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ή υποκλοπή αρχείων και δεδομένων, σημαντικά μειωμένες επιδόσεις, ανεπανόρθωτη βλάβη στον εξοπλισμό, ακόμα και την παραβίαση της κάμερας και του μικροφώνου μας.

 

Αντίθετα με τα παλαιότερα χρόνια και τις ξεπερασμένες πλέον εκδόσεις των Windows, τα Windows 10 πλέον έρχονται με προεγκατεστημένο ένα πολύ ισχυρό antivirus, το οποίο στέκεται αντάξια απέναντι στον ανταγωνισμό, βάζοντας “κάτω” ακόμα και επώνυμα antivirus τρίτων εταιριών που διατίθενται επί πληρωμή. Ο λόγος για το Windows Defender, το οποίο υπάρχει ήδη στον υπολογιστή σας και ίσως να μην το γνωρίζετε. Για τον λόγο αυτό, συνίσταται να μην απενεργοποιείτε το συγκεκριμένο λογισμικό, και να μην το αντικαθιστάτε με κάποιο άλλο, αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας, παρά μόνο εάν υπάρχει σοβαρός και τεκμηριωμένος λόγος.

 

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά πώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία σάρωση του υπολογιστή σας για πιθανούς ιούς, και έπειτα πώς θα τους αφαιρέσετε. Η σάρωση ενός συστήματος περιλαμβάνει την εξέταση και ανάλυση όλων ή κάποιων αρχείων του υπολογιστή, μέσα από την αυτοματοποιημένη διαδικασία του Windows Defender.

 

Για να ανοίξετε το περιβάλλον του Windows Defender, ο πιο απλός τρόπος είναι να πληκτρολογήσετε “defender” στην αναζήτηση που βρίσκεται δεξιά της Έναρξης, και έπειτα να επιλέξετε την “Προστασία από ιούς και απειλές” που θα εμφανιστεί.

 

 

Πλέον βρίσκεστε στην εφαρμογή του Windows Defender. Στην κύρια (δεξιά) στήλη, βλέπετε τις “Τρέχουσες απειλές” . Τα Windows έχουν ορίσει από προεπιλογή να πραγματοποιούν “Γρήγορη Σάρωση” στο σύστημά σας αυτομάτως ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και όσο εσείς χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για άλλες εργασίες. Κατά τις σαρώσεις αυτές, θα ειδοποιηθείτε μόνο εάν εντοπιστεί κάποια απειλή ή ιός. Παρόλο που αυτό δίνει κάποιο αίσθημα ασφάλειας στους χρήστες, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παραπάνω σαρώσεις είναι “Γρήγορες” και όχι “Πλήρεις” .

 

Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι η εξής: Οι “Γρήγορες” Σαρώσεις εξετάζουν μόνο ένα συγκεκριμένο και μικρό κομμάτι των λειτουργικών αρχείων του υπολογιστή. Συνεπώς, και ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι συγκριτικά αισθητά χαμηλός, και γι’ αυτό ονομάζονται και “Γρήγορες” . Οι “Πλήρεις” Σαρώσεις, από την άλλη, εξετάζουν όλα τα αρχεία του υπολογιστή. Αυτό συμπεριλαμβάνει το σύνολο των λειτουργικών αρχείων των Windows, καθώς και όλα τα προσωπικά σας αρχεία και προγράμματα που έχετε κατεβάσει ή/και εγκαταστήσει. Το μειονέκτημα εδώ, είναι το γεγονός ότι μία τέτοια σάρωση, ειδικά σε έναν υπολογιστή με μεγάλο αριθμό αρχείων, απαιτεί πολλές ώρες για την διεκπεραίωσή της.

 

Όπως γίνεται προφανές, είναι αρκετά πιθανό μία “Γρήγορη” Σάρωση να μην εντοπίσει καμία απειλή και κανέναν ιό, ενώ μία “Πλήρης” Σάρωση στον ίδιο υπολογιστή να εντοπίσει αρκετές. Εάν λοιπόν θέλετε να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο σίγουροι σχετικά με την υγεία του συστήματός σας, θα πρέπει να επιλέξετε χειροκίνητα την “Πλήρη” Σάρωση. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στις “Επιλογές σάρωσης” στο προηγούμενο παράθυρο, και έπειτα διαλέξτε από τη λίστα που θα εμφανιστεί την “Πλήρη σάρωση” . Τέλος, πατήστε “Άμεση σάρωση” που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας.

 

 

Η σάρωση θα ξεκινήσει άμεσα, και θα μεταφερθείτε σε ένα νέο παράθυρο, όπου θα σας ενημερώνει για τον χρόνο που υπολείπεται μέχρι την ολοκλήρωση, όπως επίσης και για τον αριθμό των αρχείων που έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα. Σημειώστε ότι η ένδειξη του χρόνου που υπολείπεται τείνει να μεταβάλλεται συνεχώς, και πολλές φορές έχει μεγάλη απόκλιση από τον τελικώς πραγματικό απαιτούμενο χρόνο. Μπορείτε, επίσης, να ακυρώσετε τη διαδικασία όποτε και εάν το θελήσετε.

 

Μετά το πέρας της σάρωσης, θα εμφανιστούν στην οθόνη όλες οι απειλές και οι ιοί, εάν υπάρχουν και βρεθούν. Για το κάθε κακόβουλο αρχείο που θα εντοπιστεί, θα σας δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσετε σε “Καραντίνα” , “Κατάργηση” ή “Αποδοχή στη συσκευή” . Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν εκατομμύρια ιοί και επικίνδυνοι τύποι αρχείων στον κόσμο των υπολογιστών. Το κάθε ένα χρειάζεται και διαφορετική αντιμετώπιση. Υπάρχουν, επίσης, αρχεία τα οποία ίσως εμφανιστούν ως “ιοί” ή “απειλές”, ωστόσο δεν απειλούν άμεσα το σύστημά σας, ή τα δεδομένα σας, ή εμφανίζονται εντελώς λανθασμένα στην λίστα των ιών. Εάν δεν είστε σε θέση να αναγνωρίσετε ποιες απειλές είναι πραγματικές και ποιες όχι, καλό θα ήταν να προχωράτε πάντα σε “Καραντίνα” όσων εντοπίζονται, που σημαίνει ότι τα εν λόγω αρχεία δεν θα διαγραφούν, αλλά θα μετακινηθούν και θα τεθούν σε αναστολή, ώστε να μην είναι πλέον επικίνδυνα. Εάν πάλι είστε πεπεισμένοι ότι ένα συγκεκριμένο αρχείο αποτελεί όντως απειλή, ή είναι σίγουρα ιός, επιβάλλεται να προχωρήσετε σε “Κατάργηση” , δηλαδή την πλήρη διαγραφή του. Αντιθέτως, εάν γνωρίζετε ότι ένα αρχείο παρουσιάστηκε εσφαλμένα ως απειλή, μπορείτε να επιλέξετε την “Αποδοχή στη συσκευή” , δηλαδή τη διατήρησή του στον υπολογιστή ως έχει.

 

 

Εικόνα ανάρτησης: MarTech Today

Σημείωση: Ο παραπάνω οδηγός ισχύει κατά την ημερομηνία σύνταξης του παρόντος άρθρου. Ενδέχεται, για ποικίλους λόγους, να μην είναι πλέον έγκυρος. Το internal.gr δεν φέρει καμία ευθύνη σε αυτή την περίπτωση.

Χρήστος Καπετάνιος

Software & Web Developer
Web Designer
Owner @ internal.gr
Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google News


Κάντε ένα σχόλιο

Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με αστερίσκο.

(Όλα τα σχόλια υποβάλλονται σε έλεγχο πριν την τελική δημοσίευσή τους.)